A családi adózás bevezetését tervezi a pénzügyminisztérium

A családi adózás bevezetését tervezi a pénzügyminisztérium; az adóbevallásokat egy, a szaktárca által fizetett adótanácsadó töltené ki – nyilatkozta szerda este az Antena 3 televízióban Viorel Ştefan pénzügyminiszter.

„A globális adózás kiterjeszti az adózási alapot. Ma Romániában 360.000 olyan részmunkaidős szerződés van, amelyek egyetlen jövedelmi forrásként vannak regisztrálva. Itt szürkegazdaságról beszélhetünk. A szerződéseket kis összegekre kötik, de nehezen hihető, hogy annyiból meg lehet élni… A globális adózás bevezetésével nem menekülhetnek. Az egy háztartásban élők minden jövedelmét összeadjuk, és ha a végösszeg 2.000 lej alatti lesz, adómentességet fog élvezni. A leendő törvény értelmében pénzügyi szempontból egy háztartás személyek olyan csoportját jelenti, amelynek tagjai lehet, hogy nem rokonok, de egy háztartásban élnek, és saját felelősségükre elfogadják, hogy közös vagyonnal regisztrálják őket az adóhivatalban. Egyikük lesz a család képviselője, közte és az adóhivatal között pedig még ott lesz az adótanácsadó” – mondta Ştefan.

Úgy fogalmazott, hogy az adótanácsadó a ‘háztartás pénzügyeinek orvosa’ lesz.

„Az adótanácsadók szellemi szabadfoglalkozásúak lesznek, akik a pénzügyminisztériumtól kapnak majd munkadíjat, éppen úgy, ahogyan az orvost fizeti az egészségbiztosítási pénztár, attól függően, hogy hány háztartást adminisztrál. Az adótanácsadó tölti ki a háztartás adóbevallását, mert ő ismeri a törvényt, és érvényesíteni tud minden kedvezményt, amelyben a háztartás részesülhet. Kiszámítják az összjövedelmet, amiből levonják az igénybe vehető kedvezményeket, 1.600, vagy 1.200 lejt minden gyerek után, a jövedelemtől függően, a nyugdíjjárulékot, az egészségügyi biztosítást, a tandíjat. A különbségre vetik ki az adót. A maradék összeg 2.000 lej alatti része adómentes. A 2.000 lej fölötti összegre 10 százalékos adót számítanak” – magyarázta Ştefan.

A miniszter szerint az országban 35.000 adótanácsadóra lesz szükség.

„Ha 2018. január 1-jétől vezetjük be ezt a rendszert, akkor az első ilyen típusú adóbevallásra 2019 májusában kerül sor. Az a célunk, hogy az adótanácsadókat 2018 decemberére kiképezzük, hogy 2019 májusáig történjen meg a háztartások elosztása a tanácsadók között. Ha abból indulunk ki, hogy egy tanácsadó 200 család ügyeit tudná intézni, akkor mintegy 35.000 adótanácsadóra lenne szükség, akik átlagosan 10.000 lejes honoráriumot kapnának. Ők beruházási tanácsokat is adhatnak, javaslatokat tehetnek tőkeelhelyezésre a tőzsdén vagy a bankban. A család pénzügyeinek orvosai lesznek” – mondta Ştefan.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top