Családias, baráti, mosolygós – a mi Forgatagunk

Beigazolódott, hogy igény van Marosvásárhelyen a magyarság számára olyan rendezvényre, amelyet sajátjának érezhet, és amely által otthon érezheti magát a városban. Ezt a lakosság bizonyította az első alkalommal megszervezett Vásárhelyi Forgatagon való részvétellel.

forgatag2013

Délelőtt a kisgyerekes családok és az idősebbek, délutántól pedig a középkorúak és a fiatalok „rohamozták meg” a Maros-partot. A Vásárhelyi Forgatag többi helyszínén, a Kultúrpalotában, a Nemzeti Színházban, a Bernády Házban, a Deus Providebit Házban, a Teleki Tékában, az Ariel Színházban, a Lorántffy Zsuzsanna egyesület székhelyén, a múzeumokban és a tematikus séták alkalmával a város utcáin is rengeteg érdeklődő fordult meg. A legjellemzőbb és a legfeltűnőbb az volt, hogy a magyarok minden egyes rendezvényen mosolyogtak és baráti hangulatban társalogtak ismerőseikkel, rokonaikkal, barátaikkal. Nagyon sok fiatal család döntött a Forgatag mellett: a karon ülő kisbaba nagyobb testvérkéjével, szülei és nagyszülei társaságában érkezett, és mindenki megtalálta a számára megfelelő kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget.

A Kultúrpalota mindannyiszor csordultig megtelt (ünnepi megnyitó, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia fellépése, a Marosvásárhelyiek Első Világtalálkozója, a néptánctalálkozó). A Maros-parti színpad előtti téren sem lehetett tűt leejteni a koncertek alatt – függetlenül attól, hogy a Stone Hill 4kidz és a Kolompos énekelt gyerekeknek, vagy a Deák Bill Blues Band, az Intim Torna Illegál vagy a Ghymes, netán a marosvásárhelyi együttesek zenéltek a felnőtt közönségnek. Nem volt ez másként a Teleki Tékában sem a Történelmi Könyvek Vásárán és a gyerekfoglalkozásokon, vagy az esti Kővirág-koncerten és a Nagy István Vegyeskar fellépésén. A Vásártéren az érdeklődés folyamatosan nagy volt, a vásárosok és a vásárlók egyaránt elégedettek voltak, és ami itt is jellemző volt: a baráti hangulat és a mosoly. A SzóForgatag városnéző sétái és előadásai iránt is több százan érdeklődtek, és a volt Iskola utcai zsinagógában is rég nem látott tömeg volt kíváncsi a zsidók marosvásárhelyi történetére. Késő délutántól éjszakába nyúlóan a sör- és borsátrak, lacikonyhák „fogadták” a több ezer mulatozó-ünneplő magyart.

Mindez igazolta a rendezvény létjogosultságát.
Tehát Forgatagra fel, jövőre is.

Benne vagy?

Share this post

PinIt
scroll to top