Csép Éva Andrea: Népszerűsítenünk kell a nevelőszülői munkakör lehetőségét, rendkívül fontos, hogy minden gyerek megfelelő családi gondozást kapjon


Csép Éva Andrea: Népszerűsítenünk kell a nevelőszülői munkakör lehetőségét, rendkívül fontos, hogy minden gyerek megfelelő családi gondozást kapjon – tájékoztató előadásra került sor a hivatásos nevelőszülői intézményről Szászrégenben.

Csép Éva Andrea: Népszerűsítenünk kell a nevelőszülői munkakör lehetőségét, rendkívül fontos, hogy minden gyerek megfelelő családi gondozást kapjon

“Minden állami gondozásban élő gyermek megérdemli, hogy biztonságos és szerető családi környezetben nőjön fel, ezért nagyon fontos népszerűsíteni a hivatásos nevelőszülői munkakör lehetőségét is. Ez egy olyan szociális vonatkozású vállalás, amelynek hosszútávon megmutatkozik a gyümölcse. Ha a gyermekvédelmi gondozásba került kiskorúak minél nagyobb százaléka lehetőséget kapna, hogy egy egészséges, családi környezetben éljen, a társadalmi kirekesztettség, a társadalmi szakadékok nagyban csökkennének, ugyanis ezek a gyerekek mentálisan, fizikailag és egészségügyileg is megkapnák a helyénvaló fejlődés lehetőségét.” – hangsúlyozta Csép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő a csütörtökön délután Szászrégenben szervezett Hivatásom: nevelőszülő című előadáson.

A szászrégeni RMDSZ székházában csütörtökön sorra kerülő tájékoztató előadás elsődleges célként népszerűsíteni kívánta a nevelőszülői hivatást és minden ezzel kapcsolatos fontos és átfogó tudnivalóval ellátni a résztvevő érdeklődőket. Az előadást Csép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Képviselőház szociális- és munkaügyi bizottságának tagja valamint Miklea Hajnal Katalin, a Maros Megyei Szociális Ellátási- és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság vezetője tartotta.

Csép Éva Andrea a nevelőszülői hivatás fontosságát részletezte, valamint e vállalás jogi hátteréről nyújtott tájékoztatást a jelenlévőknek, kitérve arra, hogy milyen megszabott feltételeknek kell eleget tenni ahhoz, hogy egy szülő befogadjon egy gyermekvédelmi gondozásban levő gyereket. Miklea Hajnal a nevelőszülővé válás konkrét eljárásáról tájékoztatta az érdeklődőket. Kiemelte: “Elsősorban elhatározás kell és tudatában lenni annak, hogy az adott személy mit vállal ezáltal. Az évek során bebizonyosodott, hogy a nevelőszülői hivatás a legsikeresebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő lehetősége, szolgáltatása a Gyermekjogvédelmi Igazgatóságnak, nagyon sok a sikertörténet, de még mindig nem elegendő.“ Ezenkívül konkrét példákkal ábrázolva mutatta be és ismertette a lépéseket, amelyeket végig kell vigyen minden, ezt a hivatást bevállaló szülő.

„Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem munkahelyként, vagy kedvező megélhetésként kell kezelni a nevelőszülőséget, hanem igazi hivatásként. Ezen munka érdeme megfizethetetlen az érintettek számára: egy egészséges környezetben felnevelkedő gyerek ugyanis a társadalom hasznos tagjává válhat.”– összegezte üzenetét Csép Éva Andrea.

Maros megyében évről évre kevesebb a nevelőszülői hivatást bevállaló jelentkező, jelenleg 231 nevelőszülő van és 431 gyerek elhelyezésben, ezek közül 46 fogyatékkal élő gyereket 43 szülő nevel.

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!