Csép Éva Andrea: Népszerűsítenünk kell a nevelőszülői munkakör lehetőségét, rendkívül fontos, hogy minden gyerek megfelelő családi gondozást kapjon


Csép Éva Andrea: Népszerűsítenünk kell a nevelőszülői munkakör lehetőségét, rendkívül fontos, hogy minden gyerek megfelelő családi gondozást kapjon – tájékoztató előadásra került sor a hivatásos nevelőszülői intézményről Szászrégenben.

Csép Éva Andrea: Népszerűsítenünk kell a nevelőszülői munkakör lehetőségét, rendkívül fontos, hogy minden gyerek megfelelő családi gondozást kapjon

“Minden állami gondozásban élő gyermek megérdemli, hogy biztonságos és szerető családi környezetben nőjön fel, ezért nagyon fontos népszerűsíteni a hivatásos nevelőszülői munkakör lehetőségét is. Ez egy olyan szociális vonatkozású vállalás, amelynek hosszútávon megmutatkozik a gyümölcse. Ha a gyermekvédelmi gondozásba került kiskorúak minél nagyobb százaléka lehetőséget kapna, hogy egy egészséges, családi környezetben éljen, a társadalmi kirekesztettség, a társadalmi szakadékok nagyban csökkennének, ugyanis ezek a gyerekek mentálisan, fizikailag és egészségügyileg is megkapnák a helyénvaló fejlődés lehetőségét.” – hangsúlyozta Csép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő a csütörtökön délután Szászrégenben szervezett Hivatásom: nevelőszülő című előadáson.

A szászrégeni RMDSZ székházában csütörtökön sorra kerülő tájékoztató előadás elsődleges célként népszerűsíteni kívánta a nevelőszülői hivatást és minden ezzel kapcsolatos fontos és átfogó tudnivalóval ellátni a résztvevő érdeklődőket. Az előadást Csép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Képviselőház szociális- és munkaügyi bizottságának tagja valamint Miklea Hajnal Katalin, a Maros Megyei Szociális Ellátási- és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság vezetője tartotta.

Csép Éva Andrea a nevelőszülői hivatás fontosságát részletezte, valamint e vállalás jogi hátteréről nyújtott tájékoztatást a jelenlévőknek, kitérve arra, hogy milyen megszabott feltételeknek kell eleget tenni ahhoz, hogy egy szülő befogadjon egy gyermekvédelmi gondozásban levő gyereket. Miklea Hajnal a nevelőszülővé válás konkrét eljárásáról tájékoztatta az érdeklődőket. Kiemelte: “Elsősorban elhatározás kell és tudatában lenni annak, hogy az adott személy mit vállal ezáltal. Az évek során bebizonyosodott, hogy a nevelőszülői hivatás a legsikeresebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő lehetősége, szolgáltatása a Gyermekjogvédelmi Igazgatóságnak, nagyon sok a sikertörténet, de még mindig nem elegendő.“ Ezenkívül konkrét példákkal ábrázolva mutatta be és ismertette a lépéseket, amelyeket végig kell vigyen minden, ezt a hivatást bevállaló szülő.

„Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem munkahelyként, vagy kedvező megélhetésként kell kezelni a nevelőszülőséget, hanem igazi hivatásként. Ezen munka érdeme megfizethetetlen az érintettek számára: egy egészséges környezetben felnevelkedő gyerek ugyanis a társadalom hasznos tagjává válhat.”– összegezte üzenetét Csép Éva Andrea.

Maros megyében évről évre kevesebb a nevelőszülői hivatást bevállaló jelentkező, jelenleg 231 nevelőszülő van és 431 gyerek elhelyezésben, ezek közül 46 fogyatékkal élő gyereket 43 szülő nevel.