Divatbemutató ma este: a klasszicizmus jegyében

Biztosan sokan emlékeznek a tavalyi barokk év rendezvénysorozatai között a hatalmas sikernek örvendő divatbemutatóra, ami valóban újdonságot jelentett a város művészeti életében.

A szervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ fiatal iparművészeket, divattervezőket kért fel a közreműködésre, az eredmény: a barokk kort felelevenítő, korhű, avagy stilizált ruházatok bemutatója, pompa, jókedv és csillogás a korszakhoz méltón, mindez a Kultúrpalota előcsarnokában.

A barokk év véget ért, de a bemutatón részt vevő képzőmûvészek, divattervezők úgy döntöttek: hagyományt teremtenek, és összefogva immár ők szerveznek ezentúl évenkénti divatbemutatót Marosvásárhelyen, a kezdetet sem feledve – évenként más és más korszak jegyében. Az idei eseményre ma este kerül sor a Kultúrpalotában, a részleteket Szakács Ágnes textilművész, divattervező, díszlettervező árulta el.

– Sokan szerveztük az idei divatbemutatót, az ötletgazda Marton Krisztina, aki tavaly Lázok Klárával együtt a barokk év keretében szervezte az akkori rendezvényt. Idén összefogtunk, a mai bemutatón László Bea, Marton Krisztina, Váli Zsuzsa, Máthé Réka, Szegedi Alíz Porella és jómagam kreációit – ruháit illetve kalapjait – láthatja a közönség.

A divatbemutató címe Regency Today és mint ilyen, az empire, a klasszicizmus, a császárság kora ihlette az alkotókat: a XIX. század eleje, az 1810-es évek. Lesznek korhű és stilizált alkotások egyaránt, nem a történelmi hűség, hanem a korszak szellemisége ihlette az alkotókat, ahogyan az a tavalyi, barokk divatot bemutató esetében is történt.

Mindegyik alkotó három- három ruhával jelentkezik, László Beát kivéve, ô tíz kreációt mutat be, így húsznál is több alkotást láthat a közönség. Az eseményre ismét a Kultúrpalota előcsarnokában kerül sor, ma este 7 órakor.

Forrás: Népújság

Share this post

PinIt
scroll to top