Egy alapítványi könyvtárban tartja belső választásait a MOGYE magyar tagozata

Egy alapítványi tulajdonban levő könyvtárban kezdte el belső választásait szerdán a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata, miután az egyetem vezetése nem bocsátotta a magyar tagozat rendelkezésére az intézmény dísztermét.

Szász József, a magyar tagozat választási bizottságának az elnöke az MTI-nek elmondta, miután szerdán reggel nem nyertek bebocsáttatást az egyetem dísztermébe, kénytelenek voltak átvonulni az alapítványi tulajdonban levő Stúdium könyvtár termébe, hogy itt szervezzék meg a választásokat. Kijelentette, a helyszínváltozás várhatóan nem okoz fennakadást, hiszen már kedden este villámpostán értesítették a magyar oktatókat a fejleményekről, és a díszterem ajtaján is feliratot hagytak, amelyben az új helyszínt rögzítették.

A választói névjegyzékben szereplő 121 oktató 18 óráig adhatja le szavazatait. A magyar tagozat vezetői tisztségére Szabó Béla professzor és Benedek Imre professzor pályázik. Emellett megválasztják azt a kilenc oktatót, aki az egyetem szenátusában képviselheti majd a magyar nyelvű oktatást, valamint a márciusban kormányhatározattal létrehozott új magyar-angol kar tanácsának a magyar képviselőit.

A magyar tagozat választásait ellenzi az egyetem megbízott rektora, aki korábban az MTI-nek elmondta, előbb a minisztériumnak kellene elismernie az egyetemi chartát, (amely nem tesz említést a magyar tagozatról) és az ez alapján megtartott (a magyar tagozat által bojkottált) választások eredményét.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top