Egy fiatal, aki a mezőgazdaságban látja jövőjét!


Nyegre Norbert a Sapientia EMTE harmadéves kertészmérnök szakos hallgatója, úgy gondolja, hogy a mezőgazdaság tudja biztosítani számára a jövőt. A fiatal kertész már aktívan tevékenykedik és egy olyan közösséget próbál kialakítani maga körül, akik vele egy hangon gondolkodnak a mezőgazdaság és az itthonmaradás területén.

Egy fiatal aki a mezőgazdaságban látja jövőjét!

“Fontosnak tartom, hogy a fiatal gazdák ne menjenek el az országból, hogy máshol kamatoztassák tudásukat, hanem éljenek azokkal a lehetőségekkel, amit itthon kapnak. Leendő kertészmérnök hallgatóként előnybe helyezem az önellátást, önfenntartást és mindezt itthon egy kis családi vállalkozás keretén belül. Szeretném ha a munkás és a munka becsülete megilletné az embert, ne alázzák meg a munkást azzal, hogy elviszik szemetet szedni és ott áll utánuk egy hajcsár, mint a Horthy rendszerben az ispán.” – mondta el Nyergre Norbert.

Norbert Maros megyében, Sóváradon szeretne letelepedni. Sóvárad nemcsak a fiatal gazdának adna teret, hanem egy tangazdaság létesítésének is, ahol az érdeklődök a talajműveléstől az asztalig végigkísérnék a termékek előállítását. Emellett lelki és szellemi táplálkozást is kapnának az oda ellátogatók.

“Számomra fontos, hogy a lélek is táplálkozzon és összhangban legyen a testtel mert csak így lehet egy kiegyensúlyozott életben részünk.” – mondja a fiatal gazdálkodó.

A növénytermesztés mellett állattenyésztést is bevonna mezőgazdaságába a fiatal kertész.

“Úgy gondolom, hogy a folyamatot egyben kell látnom: a vetést, feldolgozást és az értékesítést. Állattenyésztés szempontjából pedig fontos, hogy milyen minőségi hús és tejtermék kerül az asztalomra. Legyen igényünk a jóra! Keveset de jót!.” – teszi hozzá.

A fiatal kertész nyitottságát fejezi ki bármilyen beszélgetésre fiatal és tapasztalt gazdákkal egyaránt, valamint olyan érdeklődőket hív magához, akik szívesen segítenék elgondolásainak és fejlesztésének megvalósításában.