Erdélyi magyar srác a román X-Faktorban

A romániai X Faktor november 5-i megmérettetésén a sepsiszentgyörgyi Manóként ismert Ráduly Botond is továbbjutott az élő show-ba. Miután a megyeszékhely több rockegyüttesében énekelt sikerrel, két éve pedig elnyerte az Erdély Hangja címet, most Dan Bittman mentoráltjaként mutatja meg tehetségét az egész országnak.

Vasárnap este derült ki, hogy a Mentorok Házából Dan Bittman, akinek a 25 év alatti énekesek közül kellett kiválasztania, kiket visz magával az élő show-ba, Ráduly Botondról sem tudott lemondani. Bár a székely versenyző földre szegezett tekintettel énekelt, a mentor úgy érezte: a lelke benne volt a dalban, s ha a félénksége legyőzésén még kéne is dolgoznia, a hangjára határozott igent mond.

A 23 éves fiatalember már az első meghallgatás alkalmával lenyűgözte a háromtagú zsűrit, miután a közönség már felállva tapsolt, egymás után Dan Bittman, Cheloo és Delia is talpra ugrott ámulatából az AC/DC Highway to Hell és Puccini Nessun Dorma tökéletesen előadott dallamai hallatán.

A fiatal versenyző mögött már mondhatni komoly zenei múlt áll: tízéves korában fedezték fel tehetségét szülei, akik V. osztálytól zeneiskolába (a Plugor Sándor Művészeti Líceumba) íratták, ahol trombitán és zongorán játszott, a középiskola utolsó két évében klasszikus kántót is tanult.

Már diákként bekapcsolódott énekesként, billentyűsként rockegyüttesekbe: először a 2005-ben alapított Kopor-Show-ba, majd hívták szólistának a Rockvailer és a Worldchanger bandába is. Miután 2010-ben ő lett az Erdély Hangja tehetségkutató verseny győztese, lehetőséget kapott rá, hogy a Csaba Királyfi rockoperában a főszereplőt alakítsa. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Equinox, a kézdivásárhelyi Metropolis és a székelyudvarhelyi Cold Taste együttesben énekel.

A covasnamedia.ro-nak adott interjúban elmondta, ha megnyerné az X Faktort, a pénzjutalmat arra fordítaná, amihez legnagyobb álma kötődik: a zenére. A verseny zsűrijének is elmondta, mikor először nézett velük szembe: úgy látja, manapság sajnos nem elég a jó hang ahhoz, hogy sikeres légy a zenei életben, szükség van segítségre ahhoz, hogy ismertté és elismertté váljon ezen a téren – ezt a segítséget az X Faktortól reméli. Szeretné, ha saját zenekara lenne, és országszerte tudnának róla, sőt külföldön is színpadra léphetne.

Facebook-oldalán Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere is felhívta a helyiek figyelmét, hogy „támogassák ezt a tehetséges fiatalembert szavazatukkal”, a következő adástól kezdődően ugyanis már a nézők is beleszólhatnak a versenyzők sorsába. Pénteken létrehozták rajongói oldalát is a közösségi portálon a fiúnak, akit egyaránt támogat a megyeszékhely magyar és román közössége. Román anyanyelvű hozzászóló fogalmazta meg: „Botond a Székelyföldet képviseli, és én nagyon büszke vagyok erre.”

Miközben jelentkezett az X Faktorba, a fiatal tehetség magánéletében is komoly lépésre szánta el magát: októberben eljegyezte kedvesét. Az X Faktorban való előrehaladásáért legközelebb november 11-én este kell síkra szállnia. A műsort élőben közvetíti az Antena 1 televízió.

Forrás: maszol.ro

Share this post

PinIt
scroll to top