Érvénytelenek a tilosban parkoló autók elszállításáról szóló román önkormányzati rendeletek

Jogerős végzésben mondta ki a román legfelsőbb bíróság hétfőn, hogy a szabálytalanul parkoló gépjárművek elszállításának szabályozása nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, így a városi tanácsokban erről hozott határozatok érvénytelenek.

auto

A legfelsőbb bíróság Victor Ciorbea ombudsman fellebbezésének helyt adva hozta meg a joggyakorlat egységesítését célzó határozatát.
Romániában autótulajdonosok ezrei pereskednek az önkormányzatok által megbízott cégekkel, amelyek a tilosban várakozó gépkocsik elszállításával foglalkoznak, ám a bíróságok nem ítélkeztek egységesen az ilyen esetekben: erre hivatkozva fordult a legfelsőbb bírósághoz az ombudsman, romániai elnevezéssel a nép ügyvédje.

A pórul járt szabálysértők többnyire nem a közlekedési kihágás tényét és az ezért kiszabott közlekedési bírságot, hanem a – jármű elszállítását és őrzését magába foglaló – „szolgáltatás” árát kifogásolták a bíróságokon, azt állítva, hogy az ezért felszámított csaknem ezer lej valójában minden jogalapot nélkülöző nyerészkedés a város, illetve a megbízott cég részéről.

A bíróság hétfői végzését magyarázva az ombudsman rámutatott: a döntésnek nincs visszamenőleges hatálya, így azok, akik nem tudták a pereskedéssel visszaszerezni az autójuk elszállításáért felszámított összeget, nem reménykedhetnek a bírósági végzés utólagos megváltoztatásában.

Hozzátette: valójában a kormány követett el mulasztást, amikor a tilosban parkoló gépjárművek elszállítását lehetővé tevő 2002-es sürgősségi rendeletéhez nem adott ki végrehajtási szabályzatot: erre a joghézagra próbáltak – szabálytalanul – helyi megoldásokat kidolgozni a városi önkormányzatok.

Ciorbea úgy vélte, a bukaresti kormány pótolni fogja a hiányosságot, feltételezhetően még a legfelsőbb bírósági döntés hatályba lépése – vagyis megindoklása és a hivatalos közlönyben való közzététele – előtt.

Share this post

PinIt
scroll to top