Ez a két WizzAir járat indul a héten a ma megnyitott marosvásárhelyi repülőtérről


Ma délelőtt szállt fel az első menetrendszerinti repülőjárat a marosvásárhelyi repülőtérről azt követően, hogy elkészült a kifutópálya felújítása. A török Corendon Airlines légitársaság Antalyába tartó járata 189 utassal a fedélzetén szállt fel.

A Román Polgári Légügyi Hatóság ma reggel, június 25-én bocsátotta ki a repülőtér új működési engedélyét, amely lehetővé tette a török charter járat leszállását és indulását. Az engedély kibocsátása volt a feltétele annak, hogy a marosvásárhelyi repülőtérről újrainduljanak a menetrendszerinti járatok, miután a Maros Megyei Tanács múlt héten átvette az elmúlt 20 hónapban elvégzett beruházás munkálatait. Az engedély garantálja, hogy a marosvásárhelyi repülőtérről biztonságos körülmények között indulhatnak a repülőjáratok.

A múlt heti műszaki mérések eredménye alapján a kifutópálya teherbíró képessége eléri a 70-es értéket, miközben a munkálatok előtt ez az érték 26 volt, a beruházás mutatói pedig 55-ös értéket írtak elő. A pálya teherbíró képességére vonatkozó érték azért fontos, mert azt mutatja, hogy a kifutópályán biztonságosan leszállhatnak az Airbus320-as típusú repülők, illetve az ennél nagyobb gépek is.

A repülőtér kifutópályáját a PORR Construct és a Geiger cégek által alkotott társulás újította fel. A Maros Megyei Tanács által végrehajtott beruházás összköltsége a munkálatok átvételkor 56.758.085 lej volt. Ebből 50 millió lejt kormánytámogatásból, az összeg többi részét pedig saját forrásokból fedezte a megyei önkormányzat.

A Maros Megyei Tanács a beruházás kapcsán azt tartotta szem előtt, hogy a munkálatokat a lehető legjobb minőségben végezzék el, hogy a marosvásárhelyi repülőtér az újraindítás után biztonságos körülmények között fogadhassa a utasokat és a nemzetközi járatokat.

A héten a WizzAir légitársaság is újraindítja a járatait, egyelőre két célpontba, Dortmunba és Memmingenbe lesznek menetrendszerinti járatok Marosvásárhelyről. Emellett heti egy alkalommal indul repülőjárat Antalyába egészen szeptember végéig. A Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér vezetősége folyamatos tárgyalásokat folytat a légitársaságokkal, hogy új járatokat indítsanak Marosvásárhelyről.