Ezt kínálj a Vásárhelyi Forgatag hétfőre


Folklór, pálinka, gyerekprogram, számos kiállítás és még koncert is jut hétfőre a forgatagozóknak, akik a Szférát kipihenve belevethetik magukat a Vásárhelyi Forgatag kínálta programkavalkádba.

10 órától a Lorántffy Zsuzsanna Egyesület Rózsák tere 5. szám alatti székhelyén vakációs programmal várják a gyerekeket. Ugyancsak 10 órától elkezdődik a várban a 2. Erdélyi Pálinka- és Párlatverseny zsűrizése is, a szervezők ezúttal lehetőséget biztosítanak 10 személynek, hogy részt vegyen a zsűrizésen, miközben az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjai megismertetik őket az elbírálás módszerével. A pontozás 12.30-ig lejár, azután az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a pálinka rejtelmeibe, illetve kóstolhatnak a beérkezett pálinka-mintákból.

Három kiállításmegnyitón is részt vehetnek az érdeklődők. 18 órától Képes-város címmel nyílik marosvásárhelyi képeslapokból kiállítás a Marosvásárhelyi Vár B épületében (volt katonai istálló). A tárlat László Csaba képeslapgyűjtő anyagából nyílik.

18.30-tól Színes népviselet címmel fotó- és népviselet kiállítás nyílik a Kultúrpalota előcsarnokában. A Maros Művészegyüttes által szervezett tárlaton az erdélyi népviseletek sokaságából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, magyar, román, szász és cigány népviseletek egyaránt megtekinthetők lesznek. A kiállításon megfigyelhetők a különbségek és hasonlóságok Erdély különböző tájegységeinek női és férfiviseleteiben. A kiállítást a Marx József fotóklub hasonló tematikájú fotótárlata színesíti.

A megnyitó után a Napsugár Néptáncegyüttes és a marosludasi Hajdina Néptáncegyüttes néptáncelőadását láthatjuk a Kultúrpalota nagytermében.

19 órától Erdélyi fémvilág címmel falvédőkből és régi konyhai eszközökből összeállított kiállítás nyílik dr. Madaras Sándor gyűjteményéből szintén a Marosvásárhelyi Vár B épületében (volt katonai istálló).

Hétfő este koncert is jut a Teleki Téka udvarára (rossz idő esetén a Tékában), az Eztán marosszéki folkfúziós zenekar koncertezik, amely célja szerint a közös kulturális tudatalattinkban lapuló magyar népdalkincseket próbálja újra megszerettetni a hallgatósággal, azokat különböző, a dzsessz metszéspontjaiban elhelyezkedő könnyűzenei stílusok kaleidoszkópján keresztül megmutatva. Tagok: Asztalos Zsolt – ütős hangszerek, Ila Gábor – billentyűs hangszerek, Molnár Ede – gitár és ének, Ritziu Ilka-Krisztina – ének.

A napot járdacsillagászattal lehet zárni, Varga István amatőr csillagász Bolygók és csillagok teleszkópos megtekintésére, illetve csillagképek ismertetésére hívja az érdeklődőket a Bolyai sportpályára.