Ezt kínálja a Vásárhelyi Forgatag keddre

Kedden már nem csak esténként, hanem napközben is megnyílik a Teleki Téka a forgatagozók számára, de kiállításmegnyitó, felolvasó színház, nagyszabású operettest és Téka-udvari koncert is tarkítja a Forgatag-programot.

A hétfő esti koncert után, már nappal is Téka-Forgataggal várják az érdeklődőket a Teleki Tékában, 10 órától magyar nyelvű vezetett sétán vehetünk részt, miközben megismerkedhetünk az épület történetével, régi és mai funkcióival, bepillantást nyerhetünk egykori lakóinak életébe. Ugyanakkor tárlatvezetésre és múzeumpedagógiai programra is várják az érdeklődőket, amely 11 órától magyar, 13 órától román nyelven zajlik.

A Vásárhelyi Forgatag keretében idén első alkalommal olyan képzőművészeti kiállítást tekinthet meg a közönség, amely kortárs művészek munkáit helyezi reflektorfénybe. A Maros Megyei Múzeum által szervezett Kereszteződések című tárlat Marosvásárhely interkulturális közegében fellelhető stílusbeli és a kulturális érintkezési pontokat helyezi előtérbe. 18 órától nyitják meg a Kultúrpalota földszinti kiállító termében. Az emeleti galériában 19 órakor Gergely Erika festészeti kiállítása lesz megtekinthető, 20 órakor pedig Molnár Krisztina Szinesztézia című képzőművészeti kiállítása a K’ARTE Egyesület székhelyén.

A Kultúrpalotában nagyszabású operett estre várják a nagyérdeműt, az Operett Group Projekt a Kolozsvári Magyar Operát képviselő művészekből alakult. Különböző felállításokban hosszú évek óta látja el az ország különböző kulturális és közösségi eseményeit opera, operett, sanzon és musical összeállításokkal. Műsoraiknak a magas zenei színvonal mellett szerves része az igényesen kialakított koreográfia és kosztüm-látványvilág. Hivatásuk és egyben küldetésük az opera és operettirodalom gyöngyszemeit valamint a század eleji magyar sanzonvilágot a legmagasabb szakmai szinten eljuttatni és megismertetni olyan településeken is, ahova az operaház teljes társulata nem juthatna el. Stílusuk, megőrizve a zenei sajátos stílusjegyeket, ötvözi a műfajok által megengedett improvizatorikus jelleget a szakma iránti alázattal és szeretettel. Részletek hangzanak fel Ábrahám Pál, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Huszka Jenő, Szirmai Albert világhírű operettjeiből. Az operettelőadásra jegyet a Kultúrpalotában lehet vásárolni, de online is lehet foglalni.

19 órától a Látó szépirodalmi folyóirat Havi Dráma-sorozatának keretében a Szingliségünk története című felolvasó színházi előadásra kerül sor a G. Cafféban. A Nagy Sári által írt és rendezett előadásban fiatal, keresgélő lányokat látunk magunk előtt, akiknek élete egy fiú felbukkanásakor merőben megváltozik, s a viszonyok hamar átrendeződnek. A szereplők ismeretlenül ismerősek, mintha már máskor, talán máshol is felbukkantak volna, más estéken…

Az estet újra egy Téka udvari koncert zárja, ezúttal Cári Tibor és Sânziana Tarțatól hallhatjuk A színház zenéje című koncertet. A romániai színházi előadások nagy része következetesen lekicsinyli és figyelmen kívül hagyja az eredeti zene szerepét az összművészeti alkotásban. A kényelmes, egyszerű megoldásokat választja. A színházi zene mai helyzete abból is látható, hogy a zenei évadok figyelmen kívül hagyják ezt a zenei műfajt, és nem képezi részét a programjaiknak. A kivételek ritkák és figyelemre méltóak. Egy ilyen kivétel a Színház zenéje projekt. A program tulajdonképpen egy kulturális üzenet, melynek célja, hogy kifejező művészi eszközökkel győzze meg a hallgatóit a színházi zene értékéről és fontosságáról. Ezen koncertek olyan színházi előadásokból hallhatók zenei részletek, amelyekhez Cári Tibor írta a zenét. Többnyelvűsége mellett (román, magyar, angol, francia, német, szerb) sokféle zenei stílust is képvisel. Ének: Sânziana Tarța, zongora: Cári Tibor, tangóharmonika: Ilko Gradev, hegedű: Carmen Paulescu, cselló: Szabó J. Attila, nagybőgő: Adrian Munteanu

Share this post

PinIt
scroll to top