A Félsziget után új fesztivál érkezik Marosvásárhelyre


Erdély legszínesebb és legvizesebb fesztiváljára kerül sor Marosvásárhelyen július 6–9. között. A szervezők sajtótájékoztatón mutatták be a fesztivál koncepcióját, melynek fontos része a rendezvény alatt szervezett nyári egyetem is, a VIBE Koli. A beszélgetésen bejelentették a fesztivál erdélyi fellépőinek egy részét, illetve az egyik nemzetközi sztárelőadót.

A sajtótájékoztatón bemutatkoztak a fesztiválszervezők és a VIBE Koli szakmai partnerei. A főszervező, Rés Konrád Gergely kezdte a fesztiválbemutatást, aki elmondta, fontos egy találkozóhely megteremtése a fiatalok számára, amelyen a 14–26 éves korosztály összegyűlhet. A VIBE nem csak egy fesztivál, hiszen az innovatív jellegű szakmai programjai által a szórakozás mellett tudást, élményeket is nyújt a jelenlevők számára.

VIBE: a fiatalok találkozóhelye Lőrincz István, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke szerint az elsődleges cél egy olyan diáktalálkozó és fesztivál megszervezése, amely az erdélyi magyar fiatalságot, többek között a különböző városokban tanuló diákokat aktívan bevonja, és egy találkozási helyszínt biztosít számukra.

Ladányi Emmánuel, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke kimondottan örül a helyszínnek, mivel támogatja és erősíti azt a tudatot, hogy Marosvásárhely egyetemi központ.

Az itt tanuló diákok számára nagyon fontos, hogy Erdély egyik meghatározó rendezvényének adhatnak helyszínt.

Bukur Tamás, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnöke elmondta, hogy a középiskolások részéről nagyon erős érdeklődést tapasztaltak a fesztivál iránt, ők az egyik legfontosabb célcsoport. Számukra azért is egy jelentős találkozási pont a VIBE, mert megismerhetik az egyetemista szervezeteket, egyetemeket, és könnyebben eldönthetik majd, hogy mivel szeretnének foglalkozni, hova szeretnének csatlakozni.

A nappali programokról: VIBE Koli

A fesztivál nappali programjait az ifjúsági szervezetek és diákszövetségek szervezik. Lőrincz István, a KMDSZ elnöke a fesztivál nyári egyeteméről, a VIBE Koliról beszélve elmondta, az egyik legfontosabb része a fesztiválnak az, hogy a diákoknak ne csak a bulizásra, hanem a fejlődésre, tanulásra is lehetőségük legyen a VIBE-on. A nyári egyetem előadásokból, workshopokból, beszélgetésekből fog állni, melynek több téma köré épül fel, innovatívan feldolgozva azokat. Az egyik bejelentett tematikát, a közéleti vonalat a Magyar Ifjúsági Értekezlet karolta fel. Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke elmondta, hogy a KMDSZ év elején kereste meg őket azzal a felkéréssel, hogy a tagszervezeteiken keresztül segítsenek a jegyeladásban. Ezután merült fel, hogy a MIÉRT partner lehet a nyári egyetem létrehozásában is. A VIBE kihívás számukra, de ugyanakkor lehetőség is arra, hogy az erdélyi magyar diákokat egy térbe tudják hozni, és minőségi programokat tudjanak biztosítani nekik.

A MIÉRT célja a Kolin belül az lesz, hogy megmutassa a köreinkben élő sikeres fiatalok és közéleti szereplők tevékenységeit. A nyári egyetem lebonyolításában Tamás Réka képviseli a MIÉRT-et. Szerinte a Koli egyik legfontosabb célja az innovativitás: az iskola padjaiból kihozni a diákokat, más környezetben és másképp megmutatni különböző témákat, illetve bebizonyítani azt, hogy a fiatalabb korosztály nem érdektelen, ha közéleti témákról van szó.

A Koli egy vitafórum is lesz, ahol mindenki elmondhatja azokat a problémákat, amelyekkel nap mint nap küszködik. Itt olyan személyekkel találkozhatnak, akik megoldást, tanácsokat is nyújthatnak.

A VIBE Koli szakmai partnerei a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Dr. Szilveszter László, a BBTE Marosvásárhelyi Kihelyezett Tagozatának Igazgatója elmondta, a BBTE támogatja a kezdeményezést, hiszen fontos az egyetem számára egy olyan rendezvény, mely elsősorban az egyetemi hallgatókat szólítja meg. A vásárhelyi kar számára külön öröm, hogy Marosvásárhely fogadja be a VIBE-ot. A középiskolás diákokra is kitért, akik a VIBE Koli kapcsán találkozhatnak különböző egyetemekkel is, mely elősegítheti a pályaválasztást is.

Biblia Csilla, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának kommunikációsa szerint a Sapientia mindig támogató jelleggel lép fel az olyan megkeresések felé, amely a fiatalokat érinti, főleg ha ez az ifjúság részéről érkezik. Az egyetem szakmai szempontból is jelen lesz a fesztiválon, mi több, a hallgatói önkormányzataik is segítik a rendezvényszervezési folyamatot.

A sajtótájékoztató utolsó témájaként Rés Konrád Gergely beszélt arról, hogy a változatos line-up mellett a helyszínhez közeli strand és a nappali szakmai programok teszik a VIBE-ot Erdély új színfoltjává. A rendezvényen lesz egy nagy- és kisszínpad, egy partisátor, illetve egy kisebb bulisátor, de a fesztiválterület részét képezi egy chill zone és egy nagy kemping is.

A VIBE egyik célja az erdélyi előadók felkarolása, ezért ők is szerves részévé válnak a fesztiválnak. Első körben a következő erdélyi zenekarokat jelentették be: sZempöl, Palma Hills, Vecker, No Sugar és a Dreamland Residents. A sajtótájékoztató zárómozzanataként a szervezők jelentettek be. Ezen kívül felfedték a fesztivál egyik legnagyobb nemzetközi előadójának a nevét is: Pendulum DJ Set & Verse-t.

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!