Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli a marosvásárhelyi színház

A Mohácsi János által rendezett Az üvegcipő című dráma bemutatásával és egyéb programokkal ünnepli a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata fennállásának a hetvenedik évfordulóját – jelentették be hétfőn a teátrum vezetői sajtótájékoztatón.

nemzeti.szinhaz_ms.info

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója és Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója elmondta: Az első 70 év elnevezésű jubileumi rendezvénysorozat március 10. és 16. között zajlik.

A vezérigazgató kifejtette, azért tűzték csütörtökre a Mohácsi János által rendezett előadás bemutatóját, mert pont hetven évvel korábban, 1946. március 10-én tartotta első előadását a Marosvásárhelyi Székely Színház. Rámutatott: a Molnár Ferenc által írt dráma alapján készült produkció méltó arra, hogy fejet hajtsanak az intézmény alapítói, egykori vezetői és munkatársai előtt.

A rendezvénysorozat gerincét a társulat mai hét legreprezentatívabb előadásának műsorra tűzése képezi. Ebből az alkalomból összesen ötven színikritikus utazik az erdélyi városba Magyarországról és Románia minden területéről, ugyanis Gáspárik szerint az évforduló jó alkalom felmérni azt is, hogy hol tart jelenleg a marosvásárhelyi színház.

Egykori híres marosvásárhelyi előadásokat is levetítenek, művészekről készült portrékat, interjúkat, beszélgetéseket nézhetnek meg vagy hallgathatnak meg az érdeklődők. Az archív dokumentumok a Román Televízió bukaresti magyar adásának és a Marosvásárhelyi Rádió szalagtárából származnak.

Egykori művészek személyes tárgyaiból készült kisebb kiállítások is lesznek. Többek között Lohinszky Loránd színész, Kőszegi Margit színésznő, Harag György rendező, Tompa Miklós első igazgató személyiségét elevenítik fel. A helyi római katolikus és református temetőben külön emlékhelyet alakítanak ki a Marosvásárhelyen nyugvó, kifejezetten a színházhoz kötődő személyiségek tiszteletére. Bejelentették, hogy szombaton egész éjszaka nyitva lesz a színház, ahol különböző programokat szerveznek az évforduló jegyében.

A sajtótájékoztatón jelen volt Mohácsi János is, aki Az üvegcipőről elmondta: számára az szép a darabban, hogy banális, emberi problémákkal foglalkozik, és megmutatja, két ember kapcsolatában „milyen mennyországok és poklok vannak”.

Az előadás díszleteit Mohácsi András, a jelmezeket Remete Kriszta tervezte, a zenéjét Kovács Márton szerezte, dramaturg Mohácsi István.

Share this post

PinIt
scroll to top