Florea is hozzászól a MOGYE helyzetéhez

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere nyílt levelet küldött tegnap Leonard Azamfireinek, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem új rektorának.

A városfő levelében azt üzeni az egyetem vezetőjének, hogy teljes mértékben támogatja az egyetem autonómiáját, a kommunikációt és a jó viszonyokat, ugyanakkor kifejezte elégedetlenségét is azzal szemben, hogy a MOGYE életét Kormányrendelettel próbálják irányítani.

Florea úgy véli, a MOGYE helyzetére a megoldás a párbeszéd, amely helyreállítaná az orvostanhallgatók és végzett orvosok közötti bizalmas légkört.

Továbbá az egyetemeknek ezentúl is meg kell legyen a joguk arra, hogy önmaguk döntsenek a sorsuk felett. Ezt pedig a Chartának és az intézmény autonómiájának kell serkentenie, megakadályozva a különböző alkalmak során felmerülő félrecsúszásokat – folytatta a városfő.

Florea kihangsúlyozta, a románoknak és magyaroknak meg kell érteniük: nem azért kell a gyereket egyetemre küldeni, hogy magyarul vagy románul tanuljon, hanem azért, hogy minőségi orvos váljon belőle, elismert diplomával, az előző generációkhoz hasonlóan. A polgármester önmagát hozta fel példának megemlítve, hogy őt a legjobb magyar tanárok oktatták a román tagozaton, többek között Maros, Seres és Olosz professzorok nevét kiemelve.

A városfő azzal a meggyőződéssel zárta a levelét, hogy polgármesterként és orvosként sikerült megteremtenie Marosvásárhelyen a párbeszédet és a jó viszonyokat, azokat az elemeket, amelyek értéked adnak és összefognak egy közösséget, egyetemi szférát. Ezt pedig egy Kormányrendelettel nem lehet elérni – következtetett Florea.

Share this post

PinIt
scroll to top