Franciaország és Spanyolország után Romániában is betilthatják a műanyag zacskókat!


Az egyszer használatos és oxo-biodegradációs úton lebomló műanyag zacskók betiltását javasolja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). A környezetszennyező zacskók betiltását a hulladékgazdálkodási törvényt kiegészítő és módosító jogszabály tervezetének közvitája keretében vetette fel az alakulat.

Franciaország és Spanyolország után Romániában is betilthatják a műanyag zacskókat!

Az USR a tervezetet módosító javaslatként szeretné előterjeszteni a kezdeményezést, amint a törvény a parlamentbe kerül, írja a párt szerdai közleménye.

Adrian Dohotaru USR-s képviselő a környezetvédelmi minisztériumnak küldött interpellációban kéri a műanyag zacskók betiltását, az európai irányelvekre hivatkozva. Európában Franciaország és Spanyolország betiltotta az ilyen zacskók használatát, amelyek apró darabokra szakadnak, szennyezik a környezetet, és meghiúsítják a lebomló hulladékok komposztálását – írja a közlemény.

“Romániát elcsúfítják a műanyag zacskók, amelyekkel tele vannak a mezők, folyópartok. Ha Franciaország vagy Spanyolország betiltotta a műanyag zacskókat, és megszabadították a környezetet a hulladéktól, akkor az európai direktívák szerint mi is megtehetjük ezt. Felválthatja ezeket a textilszatyor vagy juta szatyor például. Kormányzati erőfeszítéssel és koherens törvényhozással tiszta és szép országunk lehetne” – magyarázta Adrian Dohotaru képviselő.

A műanyag zacskóknak 500 éves élettartamuk van, azonban csak öt percig használják átlagosan az emberek, az ipari tervezés kudarcának egyik legjobb példája ez – írja az USR.

Forrás: AGERPRES

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!