Gyógyszer nélkül maradtak a cukorbetegek

A Megyei Egészségügyi Biztosítóház által fenntartott keret kiürült, így a Maros megyei cukorbetegek gyógyszer és inzulin nélkül maradtak. Mivel nincs a gyógyszerekre pénz, a város egyes patikái már ki sem adják a receptre írt orvosságokat.

Rodica Burcă, az Eurofarm főgyógyszerésze úgy nyilatkozott, a Biztosítóház figyelmeztette már a patikákat afelől, hogy elfogytak az ártámogatott orvosságok, így minden gyógyszertár a saját belátása szerint cselekedhet. Hozzátette, inzulinból ők is kifogytak, viszont kapható náluk még néhány doboz tabletta. De ha ezek is elfogynak, nem kockáztatnak – magyarázta a gyógyszerész.

A Biztosítóház ugyanis nem első alkalommal marad el a kiadott gyógyszerek kifizetésével, ezért a patikák inkább nem gyarapítják a nekik járó adósságot. Rodica Burcă elmondta, tavaly közel 2000 lejre kézbesítettek a cukorbetegeknek gyógyszert, a recepteket viszont a Biztosítóház nem számolta el, mivel meghaladták az előre jóváhagyott keretet.

Manuel Butiulcă, a Megyei Egészségügyi Biztosítóház szóvivője úgy nyilatkozott, a Ház tisztában van a jelenlegi helyzettel, és abban reménykedik, hogy a pénzalapjainak újraszámolása megengedi majd a gyógyszerhiány megoldását. Hozzátette, Maros megyének közel 8 millió 900 ezer lejt utaltak át eddig csupán cukorbetegeknek járó orvosságra, viszont év végéig további 14 millió lejre lenne még szükség.

Maros megyében jelenleg összesen 24 ezer 403 cukorbeteget számlálnak, amelyből közel 350 gyerek.

Share this post

PinIt
scroll to top