Hétfőn rajtol az RMDSZ Nőszervezet és Dancs Annamari közös, tájékoztató kampánya


Együtt a méhnyakrák megelőzéséért! – Hétfőn rajtol az RMDSZ Nőszervezet és Dancs Annamari közös, tájékoztató kampánya.

dancs-annamari-kampany

„Az RMDSZ Nőszervezetének célkitűzései között kiemelt helyen szerepel az erdélyi magyar nők érdekeire, elvárásaira, és nem utolsó sorban problémáira való odafigyelés, illetve ezek képviselete és megjelenítése mind a politikában, mind pedig a köztudatban. Tevékenységeink által igyekszünk a nők specifikus igényeire koncentrálni, továbbá olyan gondokra is felhívni a figyelmet, amelyek sokunk életében jelen vannak. Ezek mentén a Pótolhatatlan vagy családunk és közösségünk számára szlogen alatt futó, a mellrák és a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatos tájékoztató kampányaink révén a rendelkezéseinkre álló eszközökkel minél tágabb körben szeretnénk felhívni az erdélyi magyar nők figyelmét a létező veszélyekre, a betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés és az időbeni felfedezés fontosságára” – fogalmazott Csóti Emese, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke. 

Elmondása alapján az RMDSZ Nőszervezete, akárcsak a mellrák esetében, a méhnyakrákkal kapcsolatos tudnivalókról is egy szórólapot állított össze, amelyet online, valamint a kilenc helyszínes Dancs Annamari-turné során a megyei és területi szervezetek segítségével terjesztenek. 

„Romániában évente 3000 nő esetében fordul elő méhnyakrákos megbetegedés. A statisztikai adatok alapján minden nap 9 nő esetében diagnosztizálnak méhnyakrákot, és ebből 6 végzetes kimenetelű. Ezen elrettentő adatokra is alapozva terveztük meg a kampányt és állítottuk össze a szórólapot, amelybe a méhnyakrákkal, valamint annak kockázati tényezőivel, tüneteivel és megelőzési lehetőségeivel kapcsolatos hasznos információkat foglaltunk bele. Mindez által a méhnyakrák súlyosságára, továbbá a rendszeres, évenkénti szűrés elvégzésének szükségességére szeretnénk rávilágítani, hisz a kezdeti stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya csaknem 100 százalék” – tájékoztatott Dr. Fehér-Kardos Gabriella, az RMDSZ Nőszervezetének egészségügyért felelős ügyvezető alelnöke. 

„Mindig hittem a közösség összetartó erejében, ezért szívesen vállaltam és vállalok szerepet az erdélyi magyarság ügyeiben. Ezúttal az erdélyi magyar nőket szeretném megszólítani. Mint nő a nőt. Rohanó életet élünk, ahol a család, a munka, a karrier sokszor elveszi figyelmünket önmagunkról, arról, hogy mi is nők vagyunk, hogy oda kell figyelnünk saját egészségünkre. Az RMDSZ Nőszervezete kezdeményezésének mentén most arra emlékeztetjük a nőket, hogy önmagukra és saját testi épségükre is fontos időt szakítani” – fejtette ki Dancs Annamari. 

Közlemény