Húsvét az Erdélyi Magyar Televízióban

husvet-etv

Húsvét vasárnapján (március 31-én) már délelőtt ünnepi műsorral jelentkezik az Erdélyi Magyar Televízió. Gazdag programajánlata minden nézője számára kínál egy-egy ünnepi magazint, amelyet  komoly-, illetve könnyűzenei koncertek, tartalmas dokumentumfilmek egészítenek ki.

Délelőtt 10.00-tól, a Húsvétváró gyerekekben,erdőszentgyörgyi óvodások húsvétváró foglalkozására látogat Osváth Emese, majd bözödi kisiskolásokhoz, akik szalmából készítenek húsvéti díszeket.

A Hitélet húsvéti különkiadása (16.00-tól), nemcsak a hívő emberekhez szól. Szabó Éva a négy történelmi egyház egy-egy lelkészével beszélget. Hogyan ünnepelnek híveikkel, családjukkal? Hogyan készülnek az ünnepre? A beszélgetéseket zene, szavalat és húsvéti gondolatok egészítik ki.

17.00-tól a televízió komolyzenei műsorában, a VisszHangban, húsvéthoz kapcsolodó kórus-,  és kamaraművek hangzanak el. A zeneirodalom egyik legértékesebb része az egyházzene műfajaiban íródott. Ezek közül választottunk néhányat.

17.30-tól az Erdélyi Húsvét című műsorban húsvéti hagyományokról, szimbólumokról, az ünnephez kapcsolódó hiedelmekről, babonákról, illetve a magyarlakta régiók ünneplési szokásainak változatosságáról beszélget Máthé Kincső, dr. Szabó Árpád Töhötöm néprajzkutatóval.  A műsorban nyárádmenti, mezőségi (búzai) és szatmári  népzenei összeállítások is felcsendülnek.

 A 19.00-tól következő ünnepi összeállításban, a Színezőben, Szabó Emese beszélget, az erdélyi magyar kultúra, illetve közélet néhány jeles képviselőjével. Az áprilisban induló magazinok műsorvezetői is itt mutatkoznak be először. A műsor egy csernátoni négy gyermekes családot is bemutat. Megismerhetik Nagy Kopeczki Kálmán, sepsiszentgyörgyi bábszínész és fia öntözési szokásait, nem utolsó sorban azt is megtudhatják, hogyan várja Novák Károly Eduárd, paralimpiai bajnok a húsvétot. Mindezt zenei bejátszások színesítik.

Az ünnepi műsor húsvét hétfőn délelőtt újranézhető.  A részletes műsorajánló a televízió honlapján a www.erdely.tv-n, valamint a műsorújságokban is megtekinthető.

Minden kedves nézőjének áldott ünnepet kíván az Erdélyi Magyar Televízió!

Share this post

PinIt
scroll to top