Ingyenes mellrákszűrés vidéken élő nőknek

Október folyamán több mint ezer vidéken élő nő részesül ingyenes mellrákszűrésben, a Nem tettünk eleget elnevezésű kampány keretében, amit idén harmadik alkalommal rendeznek meg a Rákbetegek Egyesületi Szövetségének jóvoltából.

mellrak

Tavaly 1.025 nőt vizsgáltak meg, 8,5 százalékuknak pedig további orvosi vizsgálatokat javasoltak.

Az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében. Noha a betegség okozta elhalálozások száma az utóbbi években Európa-szerte jelentősen lecsökkent, 2000 és 2010 között a mellrák romániai halálozási aránya (36%) magasabb volt az európai átlagnál (29%).

Mindezek ellenére, az emlőrák jól kezelhető és gyógyítható, de csak akkor, ha idejében felfedezik, és a beteg betartja az orvos által előírt kezelést. A havonta helyesen elvégzett önvizsgálat, és a rendszeres szakorvosi ellenőrzés akár életmentő is lehet.

Az idei kampány az eddigi két kiadás által tett erőfeszítések kibővítését szolgálja. A Rákbetegek Egyesületi Szövetsége és a Bukaresti Orvostanhallgatók Egyesülete által megrendezett felvilágosító akció célja, hogy felhívják a nők figyelmét a rendszeres orvosi vizsgálat fontosságára, amelynek következtében idejében felfedezhetik és kezelhetik, vagy akár meg is előzhetik a rákos megbetegedést.

Bővebb információk, illetve a kampány részletes programja a www.invingemcancerul.ro weboldalon találhatóak.

Share this post

PinIt
scroll to top