Ismét gyógyszer nélkül maradtak a Maros megyei betegek

A Megyei Egészségügyi Biztosítóház még egyetlen lejt sem kapott a kormány költségvetésének az újraszámlálása óta. Ez pedig maga után vonja, hogy az orvosságra szoruló betegek ismét gyógyszer nélkül maradjanak, mivelhogy a Biztosítóház által fenntartott keret újra kifogyott.

A szükséges orvosságok beszerzése megint a szerencsén múlik: a betegek ugyanis kénytelenek ismét patikáról patikára járni, hátha valamelyik egységben találnak még néhány doboz tablettát. Ha meg nem, meg kell vásárolniuk azt a saját pénzükből, amíg a Biztosítóház pénzügyi gondjai nem rendeződnek.

A gyógyszertárak nem merik kiadni a betegek árkedvezményes és ártámogatott gyógyszereit, mivel nem bíznak abban, hogy ezeket a recepteket valaha is törleszteni fogja az Egészségügyi Biztosítóház.

A Megyei Egészségügyi Biztosítóház 270 millió lej értékű kiegészítést kért az államtól, a saját pénzalapjainak pótlására, amely összeget úgy gyógyszerekre, mint egészségügyi ellátásra fordítaná. Ebből azonban máig még egyetlen banit sem utaltak át az intézménynek.

Ahhoz, hogy a gyógyszertárak továbbra is kiadhassák az árkedvezményes és ártámogatott gyógyszereket a betegeknek, 53 millió lejre lenne szükségük. Továbbá, 11 millióra a diabétesz programban, és még 4 millió az országos onkológiai programban.

Share this post

PinIt
scroll to top