Kelemen Hunor: Mihai Tudose bocsánatkéréssel tartozik kijelentése miatt


Mihai Tudose miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, és vissza kell vonnia a Székelyföld területi autonómiája kapcsán tett kijelentését – véli Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Fotó: Biró István

Kelemen kifejtette, elvárja Tudosétól, vonja vissza azt a kijelentését, miszerint “ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Mivel a kormányfőnek eddig nem voltak ilyen nyilatkozatai, az RMDSZ-elnököt bevallása szerint sokkolta, amit az autonómi kapcsán mondott.

“Az Európai Unióban nem maradhat tisztségben az a miniszterelnök, aki hasonlókat mond. Nem maradhat következmények nélkül az eset, a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik” – tette hozzá Kelemen.

A szövetségi elnök kifejtette továbbá, hogy az RMDSZ “semmi újat nem mondott” az autonómiaelképzelésekkel kapcsolatban, mindaz, amit megfogalmaztak az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) és a Magyar Polgári Párttal (MPP) közösen aláírt állásfoglalásban, 25 éve része a szövetség programjának.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen az egyesülés centenáriumának évében írták alá az említett állásfoglalást a magyar politikai alakulatok, Kelemen azt mondta, eredetileg múlt év decemberében akarták ezt megtenni, de akkor különféle okok miatt elmaradt.

“Egyébként idén van a Gyulafehévári Nyilatkozat 100. évfordulója, és abban is szerepel néhány, a nemzeti kisebbségeknek, esetünkben a magyar közösségnek tett ígéret. Mi nem kérünk egyebet, mint hogy tartsák be mindazt, ami a nyilatkozatban szerepel” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Mihai Tudose miniszterelnök csütörtök este egy Facebook-bejegyzésben azt írta, románként és miniszterelnökként elutasít mindenfajta párbeszédet Románia valamely részének autonómiájáról.

“Ez az ország alkotmányának megszegését jelentené, amely már az első paragrafusban leszögezi, hogy Románia oszthatatlan nemzetállam. A Székelyföld autonómiájáról szóló viták törvénytelenek, nem kell foglalkozni velük, ezek csak kísérletek Románia egységének megbontására az egyesülés centenáriumának évében” – írta Facebook-bejegyzésében Tudose.

Szerda este a kormányfő azt mondta egy televíziós interjúban az RMDSZ, az MPP és az EMNP vezetői által aláírt, az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös nyilatkozattal kapcsolatban, hogy nem kell túl nagy figyelmet szentelni a hasonló kezdeményezéseknek.

“Anélkül hogy minimalizálni vagy teljesen mellőzni próbálnám a témát, az a véleményem, hogy ebben az évben folyamatosan megpróbálnak majd piszkálni, hogy mi ugorjunk nekik, aztán meg ők nekünk, és így ez az év az egyetértés helyett a viszályok éve lesz. (…) Nem kell figyelmen kívül hagyni a három – idézőjelesen – nagy pártot (…), nem kell mellőzni őket, de nekem miniszterelnökként ugyanaz marad a hozzáállásom, mint akkor, amikor zászlót akartak kitűzni tudom is én, milyen napon. Én akkor világosan elmondtam, ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is” – fogalmazott Tudose a televíziós műsorban.

Forrás: AGERPRES