Kelet-Európa első kerékpár-akadémiáját nyitotta meg Novák Eduárd paralimpiai bajnok Csíkszeredában

Románia történelmének egyetlen paralimpiai bajnoka, Novák Eduárd csütörtökön nyitotta meg Kelet-Európa első kerékpár-akadémiáját Csíkszeredában.

A Novak Cycling Academy megnyitója előtt egy ügyességi versenyt is szerveztek a fiatal kerékpárosok számára, akik beiratkoztak a bajnok akadémiájára.

Novák Eduárd azt nyilatkozta a sajtónak, hogy régi álma valósult meg, a projekt sikeréhez hozzájárulhat 30 éves sportolói tapasztalata, amelyből 15 évet kerékpárosként tudhat maga mögött.

A paralimpiai bajnok elmondta, amikor kerékpározni kezdett senki nem volt, aki megtaníthatta volna neki hogyan üljön helyesen a kerékpáron, hogyan versenyezzen, az internetről tanult. Novák elmondta, a Novak Cycling Academy sportolóinak nem így kell megtanulniuk biciklizni, minden rendelkezésükre áll, hogy bajnokok lehessenek.

“Az akadémia küldetése, hogy tehetséges sportolókat neveljen. Akik hivatásos kerékpárosok szeretnének lenni, a jól összeállított edzéstervek mellett nutricionisták, pszichológusok, fizioterapeuták segítségével fejlődhetnek. Az a cél, hogy ezek a gyerekek megkapják azokat az információkat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy nagyon jó versenyző váljon belőlük és világbajnokságokon, olimpiákon versenyezhessenek” – nyilatkozta Novák Eduárd.

A Csíkszeredában indított akadémiára egyelőre 17 gyerek iratkozott be, de néhány éven belül 50 sportolót szeretnének edzeni.

“12 éves a projekt, vagyis három olimpiai ciklus. Úgy gondoljuk, hogy egy nyolc éves gyerek, aki ma kezdi a kerékpározást, 12 év alatt nemzetközi szintű versenyzővé nőheti ki magát és reméljük, hogy a következő olimpián már lesz versenyzőnk Csíkszeredából” – mondta a paralimpiai bajnok.

A Novak Cycling Academy nyitórendezvényén részt vett Románia egyetlen kontinentális kerékpáros csapata, a Tuşnad DRAG Cycling Team, amely idén változtatta meg elnevezését, miután szerződést írtak alá Bulgária egyik legnagyobb kerékpárgyártójával.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top