Kisvárdai díjözön a Bányavakságnak


Négy elismerést ítélt oda a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiváljának szakmai zsűrije Székely Csaba Bányavakság című drámája marosvásárhelyi színrevitelének és szereplőinek. A fesztivál díjait június 29-én nyújtották át a nyerteseknek a Stuber Andrea színikritikusból, Takács Katalin színészből és Zsótér Sándor rendezőből álló zsűri döntése alapján.

Fotó: Rab Zoltán

Fotó: Rab Zoltán

A Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös produkciója kapta a fesztivál Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott díját, továbbá alakításdíjat nyert az előadás főszereplője és két mellékszereplője.

Nagy Dorottya Iringó szerepének megformálásáért, Bányai Kelemen Barna pedig Florin szerepének megformálásáért nyerte el, a szakmai zsűri döntése alapján, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott megosztott alakításdíjat.

Ugyanakkor szakmai elismerésben részesült a Bányavakság főszereplője, az Incét alakító Szakács László, aki a Kisvárdai Várszínház által felajánlott egyéni díjat kapta a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Az imposztor, valamint a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Bányavakság című közös produkcióban megformált szerepeiért.

Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója által a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban rendezett Az imposztor című előadás, a fesztivál közönségzsűrijének elismerése révén, Kisvárda Város Közönségdíját kapta.

A Bányavakság című kistermi előadás legközelebb az augusztus végén megszervezett Vásárhelyi Forgatag keretében tekinthető meg. A rendezvénysorozat színházi forgatagában látható továbbá Székely Csaba másik, többszörösen díjazott drámája, a Bányavirág is.