Klaus Iohannis: állandóan változó törvények mellett egyetlen üzleti tervet sem lehet sikerre vinni

A politikai döntéshozóknak nem sikerül megérteniük, hogy egyetlen üzleti tervet sem lehet sikerre vinni úgy, hogy állandóan változnak a törvények – fogalmazta meg a kis- és középvállalkozók országos fórumához intézett pénteki üzenetében Klaus Iohannis államfő.

“A múlt esztendőben az Európai Unióban rekordnak számító 7 %-os gazdasági növekedése volt Romániának. Ahogyan azt többször elmondtam, a több nem jelent feltétlenül jobbat, hogyha a növekedés nem fenntartható. Többször felhívtam a figyelmet arra, hogy a fogyasztás által kiváltott mennyiségi növekedés mellett szükség van a minőségi növekedésre, amely a beruházásokra és az exportra épül. Az idei esztendő első negyedévének várakozáson aluli gazdasági teljesítménye tehát azt mutatja, hogy a gazdasági növekedés minőségi komponensének változtatására van szükség. A számokon túl ugyanakkor gondot jelent az, hogy csökken a privát szféra bizalma a gazdaságpolitikai kilátásokba, és ez nagyon el kellene hogy gondolkodtasson mindenkit” – jelentette ki Klaus Iohannis államfő a kis- és középvállalkozók kolozsvári országos fórumához intézett üzenetében, amelyet Cosmin Marinescu elnöki tanácsos olvasott fel.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy miután a 2017-es évet a kiszámíthatatlanság jellemezte, 2018-ban folytatódott a gazdasági bizonytalanság.

“Az üzleti élet szereplőinek 2017 első három hónapjában az Adótörvénykönyv 217 új előírását kellett alkalmazniuk, amelyből 97-et az év legelső napjától. Látnunk kell ugyanakkor azt is, hogy 2018 első hónapjaiban sokkal több idegen tőkéjű vállalat függesztette fel tevékenységét, bomlott fel, töröltette magát a nyilvántartásból vagy lett fizetésképtelen, mint a tavalyi esztendő ugyanebben az időszakában” – mondta Iohannis.

A meglátása szerint, Romániában átlagosan félannyi kis- és középvállalkozás van, mint Európa többi részében, és a felfüggesztések és feloszlások nyomán ezek száma egyre csökken.

“Annak ellenére, hogy az önök tanácsa több rendben hangsúlyozta a gazdasági kiszámíthatóság fontosságát, úgy tűnik, hogy a politikai döntéshozók képtelenek megérteni azt, hogy egyetlen üzleti tervet sem lehet sikerre vinni, hogyha mindent kormány megváltoztatja a gazdasági és adóügyi törvénykezést” – mondta Iohannis.

Az államfő megjegyezte, hogy alig érzékelhető, hogy a kormány prioritásnak tekintené az infrastruktúra fejlesztését és az európai uniós pénzalapok lehívását.

Véleménye szerint, alapvető fontosságú, hogy a kormány “aktív és építő párbeszédet folytasson a vállalkozókkal, és az üzleti élet fejlődését kiváltó versenykörülményeket hozzon létre’.

Iohannis véleménye szerint a kreativitásba és az innovációban történő beruházás biztosítja az ország fejlődését a következő évtizedekben, és ebben a kis- és középvállalkozásoknak jut a döntő szerep.

“A kis- és középvállalkozások képezik a gazdaság gerincét. A kkv-k teszik ki a romániai cégek 99%-át, ezek foglalkoztatják a belföldi munkaerő 60%-át és ezek termelik meg a nemzeti össztermék 60%-át. A kis és középvállalkozások a fejlődés motorjai” – állapította meg Klaus Iohannis államfő.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top