A környezetvédelmi miniszterrel tárgyalnak jövő héten a medveügyről a székelyföldi elöljárók

Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter jövő héten fogadja a székelyföldi elöljárókat, Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét, Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnököt és Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét, hogy a medveproblémákról tárgyaljanak.

A találkozóra szerdán 12 órakor kerül sor a Környezetvédelmi Minisztériumban, ennek keretében a kilövési tilalom feloldásáról, a vadkárok megtérítéséről, illetve a vadászati kvóták és a sürgősségi intervenciós kvóta megszabásáról fognak egyeztetni.

„Örvendek annak, hogy a miniszter is megértette, hogy medveügyben sürgősségi lépésekre van szükség. A jelenlegi állapot tarthatatlan, védenünk kell az állatokat, de az embereket is, meg kell találnunk azt a megoldást, amely egyensúlyt teremt. Elfogadhatatlan, hogy egyes települések lakosai állandó veszélyben és rettegésben élnek. A településekre rendszeresen bejáró egyedeket el kell távolítani” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megyék önkormányzatainak vezetői korábban több alkalommal is levélben kérték a környezetvédelmi minisztériumot, hogy találjon megoldást a jelenlegi helyzetre. Az elmúlt héten a Maros és Hargita megyei prefektusok is csatlakoztak a kéréshez, és a megyei tanácsokkal közös levélben kérték a probléma mielőbbi megoldását.

Jövő héten egy figyelemfelkeltő akcióra is sor kerül Bukarestben. A medveügyben érintett települések lakosai, illetve az önkormányzatok, közbirtokosságok, a vadásztársaságok és gazdaszervezetek képviselői július 5-én a Környezetvédelmi Minisztérium székháza előtt fognak felvonulni.

Share this post

PinIt
scroll to top