Korodi Attila: A DNA-nak hitelességi gondjai vannak; Kövesi ki fogja tölteni mandátumát


Árthatnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hitelességének az intézménnyel kapcsolatban kirobbant botrányok, amelyekre eddig nem sikerült meggyőző választ adni – mondta Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője a Radio France Internationale-nak adott interjújában. Korodi szerint ugyanakkor a DNA elnöke, Laura Codruţa Kövesi kitölti 2019-ig szóló mandátumát.

Fotó: AGERPRES

“Azt hiszem, hitelességi gondjai vannak (az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek – szerk. megj.), mert a jelenlegi botrányokra eddig adott intézményes válaszok nem elég meggyőzőek. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy megjelennek-e további botrányok, további felvételek is, amelyeket különböző személyek hoznak nyilvánosságra. Ha azokat sem kísérik megfelelő érvek vagy ellenérvek, ha azokat sem elemzik ki komolyan, intézményes szinten, és a romániai társadalom nem fog megnyugtató választ kapni, akkor ez az intézmény, a DNA rengeteget fog veszíteni, és vele együtt valószínűleg Románia is” – mondta Korodi.

Az RMDSZ-es képviselő szerint az egyelőre tisztázatlan “ploieşti-i ügyek” és más jelek is utalnak arra, hogy ‘a DNA-n belül lehetnek olyan eljárási módszerek, gyakorlatok, amelyek nem korrektek.’ Leszögezte ugyanakkor, hogy ezen információk hitelességét kizárólag az Igazságügyi Felügyelet és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács hivatott megállapítani.

Korodi Attila úgy vélekedett a RFI-nek adott interjúban, hogy ‘a DNA, akárcsak más intézmény, nem függhet egyetlen embertől’, és hogy korrekciós mechanizmusokra van szükség a felmerülő problémák kiküszöbölése érdekében.

A politikus ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a DNA megítélésével kapcsolatos gondokat – amennyiben a CSM is igazolja ezek fennállását – mielőbb orvosolni kell, mert nagyon fontos intézményről van szó.

“A korrupcióellenes harc elsődleges fontosságú, másrészt viszont az emberi jogok is alapvetőek. A két tényezőt együtt, egységesen kell figyelembe venni” – szögezte le.

Korodi szerint a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi ki fogja tölteni 2019-ig szóló mandátumát, hiszen már bejelentette, hogy nem áll szándékában lemondani, és az államfő is úgy nyilatkozott: nem látja jelen pillanatban indokoltnak a korrupcióellenes főügyész menesztését.

“Nem hiszem, hogy rövid időn belül változás lesz” – mondta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.
AGERPRES