Ma nyitja meg kapuit a fürdőzők előtt a Medve-tó

Június 23-án, pénteken nyitja meg hivatalosan kapuit a szovátai Medve-tó. A strandozók már 10 órától igénybe vehetik a tavat, szeptember közepéig tart nyitva.

A Danubius szállodák által üzemeltetett strand idén új fa padlózatot és új szabadtéri zuhanyzókat kapott, ugyanakkor nagyban megkönnyítették a mozgáskorlátozott vendégek számára a strandra való bejutást, írja a Székelyhon.

A strand minden nap 10.00-18.00-ig tart nyitva, 13.00-15.00 óra között szünet van, ami azt jelenti, hogy a vízből ki kell menni, de a strand területén lehet maradni. Egy belépő ára felnőtteknek 30 lej, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 25 lejt kell fizetni napjára.

A Medve-tó a világ legnagyobb, 40235 négyzetméter kiterjedésű heliotermikus tava, hossza 288 m, szélessége 132-210 m, legnagyobb mélysége 18,9 m. Közepes sótartalma 256 g/l, Összesen 64.000 tonna oldott sót tartalmaz, írja a Filantropikum.com.

A heliotermia a tömény sósvizű tó fölött lévő édesvizű rétegnek köszönhető. Két édesvizű patakocska táplálja ezt az alig pár centis édesvízréteget a tömény sósvíz fölött. A természetes tavak úgy viselkednek, hogy nappal fölmelegednek, éjszaka meg újból lehűlnek. Ezzel ellentétben a Medve-tó esetében a felszíni édesvízréteg sűrűsége jóval kisebb, mint az alatta levő akár 50 0C -os sósvízé. Ez a sűrűségkülönbség meggátolja az áramlási folyamatok kialakulását. Az áramlási folyamatokban meggátolt sósvíz hőmérséklete a hőelnyelő zónában így napról-napra emelkedik, és a természetben máshol nem tapasztalt, szinte hihetetlenül magas értékeket is felvehet.

Save

Share this post

PinIt
scroll to top