Magyar szempontból kedvezőtlen kilátások Marosvásárhelyen

Magyar szempontból nem jók a kilátások a marosvásárhelyi polgármester-választásokon – jelezte több, eddig bizalmasan kezelt közvélemény-kutatás is hétfői jelentések szerint.

Az RMDSZ számára készített három tavalyi felmérés is azt jelzi, hogy Marosvásárhelyen sem összefogással, sem együttműködéssel nem nyerhet magyar polgármesterjelölt a június 10-én tartandó helyhatósági választáson. A választókorú lakosság 44 százalékát kitevő magyarság szavazókedve tíz százalékkal alacsonyabb, mint a román választópolgároké, ugyanakkor a magyar fiatalok 15-17 százaléka átszavaz Dorin Florea jelenlegi elöljáróra.

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettese az MTI-nek elmondta: mind az RMDSZ-ben, mind az Erdélyi Magyar Néppártban érez annyi felelősséget, hogy ha e politikai szervezetek azt látnák, van esély nyerni, megkeresnék az összefogás útját. Hozzátette a megegyezés hiánya azt jelzi, egyik fél sincs meggyőződve arról, hogy összefogással nyerni lehetne. A sajtóban megjelent kijelentésekre reagálva az RMDSZ saját honlapján közölte Kovács Péter főtitkár nyilatkozatát.

A főtitkár elismerte, “különböző közvélemény-kutatások eredményei valóban nem biztatóak”, de hozzátette, “az utolsó szavazatig” harcolnak azért, hogy Vass Levente irányíthassa a várost. Vass Levente fiatal orvos, jelenleg minisztériumi tanácsadó marosvásárhelyi polgármester-jelöltségére egyébként az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tett javaslatot. Vass Leventét azonban az RMDSZ helyi szervezete 2011 október 13-án saját jelöltjének választotta, és a szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy Vass ne egy magyar koalíció jelöltje, hanem kizárólag az RMDSZ jelöltje legyen.

(MTI)

Share this post

PinIt
scroll to top