Még meddig szennyezi a levegőt az Azomaros?

Az utóbbi napok ködös időjárása és az Azomaros vegyikombinát folyamatos ammónia-kibocsátása miatt elviselhetetlen ammónia-szag uralja a várost.

Habár a Megyei Környezetvédelmi Őrség pénzbírságot ró pénzbírság után a műtrágyagyárra – a megengedett ammónia-szint átlépése végett –, mindezek ellenére az üzem továbbra is kitartóan szennyez.

Dănuț Ștefănescu, a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója úgy nyilatkozott, az Azomaros megint megszegte a környezetvédelmi szabályokat, és a megengedettnél több ammóniát juttatott a levegőbe. Ez a november 17-én végzett mérésekből derült ki. Ekkor a szakemberek félóránként vettek mintát a marosvásárhelyi levegőből, a vizsgálatok eredménye pedig az lett, hogy a vegyikombinát ötször is túllépte a megszabott értékeket.

A méréseket november 18-án is folytatták – tette hozzá az igazgató. Ezek alapján az derült ki, hogy az ammónia-szint 13 óra után kezdett emelkedni a levegőben.

Az ügyet végül a Környezetvédelmi Őrség vette kezelésbe, és nagy a valószínűsége annak, hogy az Azomaros újabb pénzbírsággal számolhat.

Végeredményben viszont, a helyzet csak változatlan marad: az Azomaros szennyez, a Környezetvédelmi Ügynökség mér, a Környezetvédelmi Őrség büntetéseket szab meg az üzemnek – a lakók pedig szívhatják tovább az ammóniás levegőt.

Borbély László, környezetvédelmi minisztert arról kérdezték az újságírók, hányszor kell még átlépnie a hivatalos értékeket az Azomarosnak ahhoz, hogy felfüggesszék az üzem tevékenységét, de választ azonban nem kaptak. A miniszter ugyanis a helyi környezetvédelmi hatóságok felé terelte a sajtó képviselőit, hogy tőlük érdeklődjenek. Azonban ezutóbbiak sem tudtak megfelelni a kérdésre.

Share this post

PinIt
scroll to top