Megduplázódott a repülőtér utasainak száma

2012. szeptember végéig a Transilvania Repülőtér utasszáma meghaladta a 219 ezret. Az intézmény képviselői szerint, erre az évre körülbelül 300 ezer utasra számítanak.

A statisztikai adatok értelmében, 2012 első felében, azaz január 1-től július 1-ig, a Transilvania Repülőtéren közel 150 ezer utas fordult meg, a repülőgépek mozgása pedig elérte az 1580-at. Összehasonlítva az értékeket a tavalyi év hasonló időszakával – akkor 77 ezer utast szolgált ki az intézmény, majdnem kétszer annyi utas vette igénybe idén a légikikötő szolgáltatásait, mint 2011. január-júliusa között.

A Transilvania képviselői úgy vélekednek, 2016-ig sikerül elérni a 800 ezer utasszámot évente, amennyiben a légiforgalom fejlődése ilyen lépésben halad előre. Ez pedig lehetővé tenné, hogy az intézmény önellátóvá válhasson, és megszüntetné függőségét a Megyei Tanáccsal szemben.

A cél elérésének érdekében, a légikikötő vezetőségének komoly tervei is vannak: még a jelenlegi Közigazgatási Tanács mandátuma alatt (azaz 2016. júniusáig) 3600 méteresre hosszabbítanák meg a repülőgépek kifutóját, új repülőállomást építenének, repülőgépek javítására és felülvizsgálatára alkalmas garázst hoznának létre, valamint általános repülésnek megfelelő zónát is biztosítanának Vidrátszegen.

Jelen pillanatban a Tarom és a WizzAir tart fen légibázist Marosvásárhelyen. Előbbi belföldi járatokat, utóbbi pedig határon túli repüléseket állít ügyfelei rendelkezésére.

Idén májusban, a 360/2012-es Rendelet értelmében, nemzetközi repülőtérré nyilvánították a Transilvania Repülőteret.

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top