Megérkeztek az első mezőgazdasági gépek Maros megyébe a mezőségi gazdákhoz

A Magyar Kormány finanszírozásával elindított Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében idén több mint 400 mezőségi gazda és vállalkozó vásárolhat új mezőgazdasági munkagépeket/erőgépeket és felszereléseket, illetve más a vállalkozásuk fejlesztéséhez szükséges eszközöket és berendezéseket.

A program lebonyolításával megbízott Pro Economica Alapítvány tavaly földmérési és telekelési költségekre, illetve mezőgazdasági és egyéb eszközbeszerzésre, és tenyészállatok vásárlására hirdetett pályázatot magánszemélyeknek és jogi személyeknek. A leadott 526 pályázatból 521 részesült pozitív elbírálásban, és így összesen mintegy 21 millió lej értékben támogatta az Alapítvány a pályázókat. A támogatási szerződéseket idén februárban írták alá.

Az eszközbeszerzések területén a mezőségi gazdák és vállalkozók 130 traktor, 40 pótkocsi, 50 vetőgép, 30 kapagép és 40 kaszagép, valamint számos egyéb mezőgazdasági és nem mezőgazdasági eszköz, berendezés vásárlására nyertek finanszírozást. Voltak olyan pályázók is, akik nem szokványos munkagépeket vásároltak, így a listán szerepel egy Maros megyében egyedinek számító levendula betakarítógép, egy szalma brikettáló berendezés, valamint egy csirkenevelő automata ketrecrendszer is.

„A napokban több gazda is felhívott minket telefonon, hogy elmondják, megkapták az értesítést arról, hogy átvehetik a megvásárolt mezőgazdasági gépeket. Többen fényképet is küldtek az új munkagépeikről és berendezéseikről. A jó hírnek természetesen mi is örvendünk, és azok a gazdák sem kell aggódjanak, akik még nem kaptak ilyen értesítést, hiszen a támogatások folyósítása több részletben történik. A hónap végéig várhatóan mindenki átveheti már a beszerezett eszközöket” – tájékoztatott Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Share this post

PinIt
scroll to top