Megszületett az első hivatalos újjászervezési térkép!

reginalizalas_hivatalos.tervA Fejlesztési Minisztérium szakértőinek sikerült összeállítani Románia első hivatalos újjászervezési tervét. A CONREG – a területi újjászervezésért felelős tanács által közzétett jelentésben részletes bemutatás készült az új régiók számát és megnevezését illetően, továbbá arról is tájékozódhatunk, honnan inspirálódtak a szaktárca illetékesei a projekt kidolgozásához.

A tervezet értelmében, a régióközpontok a következőképpen alakulnak: Temesvár – a Nyugat régióban, Kolozsvár – az Észak-Nyugat régióban, Brassó – a Közép régióban, Jászvásár – az Észak-Kelet régióban, Galac-Brăila – a Dél-Kelet régióban és Craiova – a Dél-Nyugat régióban. A Dél régió központja természetesen Bukarest lesz.

A nyilvánosságra hozott jelentés társadalmi-gazdasági és demográfiai érvekkel indokolja Románia regionalizálását. A CONREG terve lényegében azt támogatná, hogy az országot az 1998-ban létrehozott és elhatárolt régiók alapján szervezzék újra. Ennek értelmében, Románia 8 részre tagolódna, ezek a régiók pedig külön-külön nagy működési potenciállal rendelkeznének, nagyobbal, mint a történelmi régiók, vagy a 2–3 megyéből álló csoportosulások – írja a hotnews.ro.

„A javasolt tervek közül, a régiók egyike sem éri el a fejlődési potenciál így kiaknázható fokát.” – olvasható a jelentésben.

A Fejlesztési Minisztérium által kidolgozott tervben a Lengyelországban alkalmazott újjászervezési módszer is szerepel, összehasonlítás céljából. Az ott gyakorlatba ültetett 16 fejedelemség (közigazgatási régió) + 66 nem közigazgatási régió ugyanis méretben hasonlít Románia 42 megyéjéhez.

A tejles jelentés itt böngészhető.

Forrás/fotó: hotnews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top