Megyei tanácsok nélküli régiókat akar a polgármester

teruleti ujraszervezesAz ország területi újjászervezését megyei tanácsok nélkül képzeli el Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere. A városfő ugyanakkor arról is álmodozik, hogy városunk az adott régió fővárosa lesz.

Florea abban látja a központosítás megszüntetésének lényegét, hogy általa a bevételek helyi szinten maradnak. Továbbá minden egyes régiónak saját felelősséggel, feladatkörrel kell rendelkeznie.

A városfő szerint, a Megyei Tanácsnak nem lenne mivel foglalkoznia az újjászervezést követően, ugyanis annak tevékenységeit, kötelességeit az önkormányzat 5 perc alatt átvehetné. Florea a tűzoltóságot, rendőrséget és a szociális gondozást hagyná meg a Megyei Tanács részére, de hozzátette, megyéket sem érdemes létrehozni vagy megtartani a régiókon belül.

A polgármester kihangsúlyozta, Maros megye elég erős ahhoz, hogy megvívja a harcot a régióközpont státuszért. Ugyanis úgy történelmi és kulturális, mint gazdasági és fejlődési szempontból is megérmelné ezt a kitüntetést. „Nem érdekel mi történik az ország többi zónájában. Én ezért írtam házi feladatot.” – fogalmazott Florea.

Végül hogyan fognak megoszlani a megyék, és miként állnak össze majd a régiók, még nem tudni. Tegnaptól viszont a Kormány útnak indította a területi újjászervezési folyamatot. Liviu Dragnea, közigazgatási miniszter úgy nyilatkozott, közzéteszik majd az erre vonatkozó projektet, mihelyt sikerült azt alaposan megvitatni.

Fotó: adevarul.ro

Share this post

PinIt
scroll to top