Mentőöv a marosvásárhelyi Szív-, Érrendszeri Intézetnek


Miután anyagiak hiányában a Marosvásárhelyi Szív-, Érrendszeri és Transzplantációs Intézet oda jutott, hogy kizárólag a sürgősségi eseteket tudták ellátni, szerdán a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár 2 millió 700 ezer lejt utalt ki az intézetnek. A szóban forgó összegből a január – április között felhalmozott adósságokat tudják törleszteni.

Dr. Emil Fagarasan, az intézet ideiglenesen kinevezett menedzsere elmondta, az elmúlt héten átiratban tájékoztatták az egészségügyi szaktárcát, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt az ország különböző részeiből érkező betegeket ellátó Marosvásárhelyi Szív-, Érrendszeri és Transzplantációs Intézet válságos anyagi helyzetéről, valamint arról, hogy milyen következményekkel járhat az, ha a megyei pénztár nem fizet a már elvégzett szolgáltatásokért. Ennek következtében a napokban 2 millió 700 ezer lejt utaltak, amelyből az intézet rendezheti a január – április időszakban felhalmozott adósságokat – közölte a menedzser, aki szerint a kapott összeg révén valamelyest helyreáll az intézmény anyagi helyzete és a normalitás keretei között folyhat majd az életmentő tevékenység.

Mint ismeretes, az intézet anyagi gondjai miatt május végén, valamint e hónap elején csak a sürgősségi eseteket tudták ellátni, ugyanis a pénztár nem fizetett időben, és már az egészségügyi fogyóanyagok beszerzésére sem volt pénz.

A szív- és érrendszeri intézetnek 2010-ben az egészségügyi ellátásra kiutalt költségvetés 19,7 százalékkal kisebb, mint tavaly, ugyanakkor a szaktárca által finanszírozott programok keretében juttatott összeg is 10 százalékkal kisebb. Ennek ellenére májusban alig 70-nel kevesebb sebészeti beavatkozást végeztek el, mint az előző év hasonló hónapjában – hangsúlyozta dr. Emil Fagarasan.

Forrás: Népújság