Miként őrizzük meg polgári és társadalmi szellemünket?

Sokszor szó esik a társadalmi szellemről, valamint arról, miként lehetünk segítségére embertársainknak. A rendőrök ugyanis gyakran tanácsolják a polgároknak, közösen szegüljenek ellen a bűnözőknek.

A Maros megyei rendőrök sokszor elmondják azt is, mennyire szabad közbeavatkoznunk annak függvényében, hogy ne sodorjuk veszélybe önmagunkat is a felmerülő helyzet során, vagyis amiatt, hogy a jószándék ne torkolljon esetleges tragédiába.

Számos olyan szituációt tudunk felsorolni, ahol sokat számít, ha lelkiismeretes, kötelességtudó polgárként cselekszünk. De akkor is tudnunk kell, mit szabad és mit nem ajánlott megtennünk, ha például eszméletét vesztett személyt találunk az utcán heverve, ha olyan közúti baleset szemtanúi vagyunk, amelyben a tettes elhajt a helyszínről, vagy ha rajtakapunk egy tolvajt a lakás ablakán befurakodni.

Az első két esetben első reakcióként mi magunk segítenénk a sérültnek, viszont a leghelyesebb, ha az 112 segélyhívót tárcsázzuk, és szakemberek kezére bízzuk az életmentést. De mit tehetünk, ha verekedést, agresszív fizikai bántalmazást látunk az utcán? Segítve bennünket a válaszolásban, a rendőrök néhány megnyilvánulási formát, magyarázatot adnak az erőszakos esetekre:

– ezekbe általában ittas személyek keverednek, akiknek az ítélőképességét nagymértékben visszafogja az alkohol;

– a konfliktusba keveredő személyeket inkább a harag és az indulat vezérli, nem pedig a józan ész;

– éjszaka sokkal kevesebb ember járkál az utcán, és ez maga után vonja a kiszolgáltatottság, sebezhetőség magas fokát, főként az a személy számára, aki közbe mer avatkozni egy hasonló incidens megoldásába.

Így tehát, ha társadalmi kötelességeink arra utasítnak bennünket, lépjünk közbe, ilyen helyzetekben jobb azt kétszer is meggondolni, főként ha „ellenfeleink” többségben vannak. A konfliktus részesei ugyanis nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is túlfűtöttek már az ilyen helyzetekben, így biztosan nem fognak reagálni a tanácsainra, sőt, becsületesen elláthatják a bajunkat, cserében azért, mert bele mertünk avatkozni a dolgaikba.

Éppen ezért, jobb ha a kedélyek csillapítását is a szakemberekre bízzuk, tárcsázva az 112-es segélyhívót, és jelentve az esetet. Egy másik fontos tudnivaló, hogy igyekezzünk minél több részletet megjegyezni az eseményről és annak szereplőiről, amelyeket a hatóságok tudomására adhatunk, a későbbi közrend és -csend biztosításának érdekében.

Share this post

PinIt
scroll to top