Miron Cozma szerint hiba és visszaélés, hogy bíróság elé állítják

“Tévedésnek”, “visszaélésnek”, “igazságszolgáltatási mizériának” minősítette Miron Cozma, a Zsil-völgyi Bányász-Szakszervezetek Ligájának egykori vezetője, hogy bíróság elé állították az 1990. júniusi bányászjárás ügyében.

Miron Cozma szerint hiba és visszaélés, hogy bíróság elé állítják

Cozma azt mondta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága őt egy 2010-es döntése révén a 27 évvel ezelőtti események “áldozatává” nyilvánította. Akkor 1 eurós kártérítést kért, mert “nem kérhetett pénzt a vérért”, és mert “van büszkesége és erkölcsi tartása” – jelentette ki a bányászok egykori vezetője.

“Testi sértés vádjával állítanak bíróság elé, holott június 13-án nem voltak a bányászok velem Bukarestben, valamint pszichikai stressz okozása miatt, vagyis én stresszeltem egyeseket. Nézték a televíziót, és csúnya dolgot láttak ott. Amikor megláttak engem, stresszesek lettek” – kommentálta Cozma az ellene megfogalmazott vádakat. Miron Cozma állította, hogy erőszakkal vitték Bukarestbe, az utolsó szerelvénnyel, amely a bányászokkal elindult a román főváros fele.

Az egykori bányászvezér azt mondta, két neves ügyvéddel fog megjelenni a tárgyaláson, mert a Zsil-völgyi bányászokkal, valamint gyermekeikkel szembeni erkölcsi kötelessége kideríteni az igazságot a 27 évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban. Kijelentette: a bányászok ‘nem öltek meg senkit és nem vertek meg senkit’ 1990 júniusában.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top