Módosult a látogatási idő a kórházakban

korterem - illusztracioDr. Raed Arafat, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára és miniszter-helyettese a börtönök látogatási idejével hasonlította össze a kórházakban működő beteglátogatást.

A Maros Megyei Vészhelyzeti és Tűzoltósági Felügyelőség ma tartott mérleg-bemutató ülésén jelen lévő illetékes ugyanis úgy véli, a betegnek szüksége van a családja támaszára és jelenlétére, ezért reggeltől estig tartó, mindennapos látogatási időt írtak elő az egészségügyi intézményekben.

Arafat abszúrdumnak tartja, hogy a pácienst a hozzátartozói csupán heti három alkalommal látogathatták, két óra hosszat. A kórház nem börtön – fogalmazott az államtitkár, ezért egy tisztességes programot vezettek be, amely által a beteg és a családja akár a nap teljes hosszában is együtt lehet.

Arafat szerint, a régi látogatási program csak a kapusnak volt előnyös, akit a családtagok különböző javakban részesítettek azért cserébe, hogy beengedjék őket szeretteikhez. Az Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter által jóváhagyott új törvény célja viszont az, hogy a kórházakat barátságosabbakká tegyék, hogy a beteg jobban érezhesse magát, és hogy állandó hozzáférése legyen a családjához.

Továbbá a törvény azt is előírja, hogy az orvosoknak kötelességük információkkal szolgálni a beteg egészségi állapota felől a családtagoknak.

Az intenzív osztályon a látogatási idő ugyancsak rugalmassá válik, tiszteletben tartva bizonyos szempontokat, mint például egyszerre csak két személy mehet be, az orvosok beleegyezésével. Illetve, ha a beteg kritikus állapotban van, akkor bármikor lehessen őt látogatni.

A 2012. decemberében elfogadott dokumentum értelmében, az Egészségügyi Minisztérium kitolta az egészségügyi intézményekben való beteglátogatás idejét. Hétfőtől péntekig 15.00 és 20.00 óra között, míg szombaton és vasárnap 10.00 és 20.00 óra között szabad a bejárás a kórtermekbe.

A több mint háromágyas szobákban egyszerre csak 3 látogató mehet be egy pácienshez, és egyidőben legfeljebb 2 beteg fogadhat hozzátartozót.

Az intenzív osztályon fekvőkhöz kizárólag családtagok mehetnek be, egyszerre legtöbb két személy léphet be a kórterembe, betartva a belső rendszabályzatot – áll az újonnan elfogadott törvényben.

Share this post

PinIt
scroll to top