A multikulturalitást sürgeti Lakó-Péterfi Tünde

Újabb civil akcióba kezdett Lakó-Péterfi Tünde, a kétnyelvűségért küzdő marosvásárhelyi civil aktivista: a multikulturalitás jegyében kétnyelvű kérvényeket osztogat a Színház-téren.

Fotók: Antal Erika - Maszol.ro

Fotók: Antal Erika – Maszol.ro

A maszol.ro érdeklődésére elmondta, míg korábban megkapta az engedélyt ezeknek a kétnyelvű kérvényeknek a szétosztására a Színház-téren, kedden reggel visszavonták azt tőle. Lakó-Péterfi érdeklődésünkre elmesélte, írásban kérte a polgármesteri hivatalban a jóváhagyást, hogy november 13-án és 14-én, szerdán és csütörtökön 10 és 18 óra között Marosvásárhely központjában, pontosabban a Színház-téren román és magyar nyelven megfogalmazott és kinyomtatott kérvényeket osztogathasson a járókelőknek, amely az árcédulák kétnyelvű használatára vonatkozik.

A jóváhagyást megkapta, ám kedd délután arra kérték telefonon, hogy fáradjon be a hivatalba a jóváhagyással, ugyanis arról egy pecsét lemaradt. Azt követően, hogy beadta lepecséltetésre az iratot, majd értement, tudomására adták, hogy a jóváhagyást visszavonták, ugyanis azok a kérvények, amelyeket szétosztani szándékszik, nem számítanak szórólapnak. „Én ezt úgy értékeltem, hogy ha nem szórólap, akkor nincs is szükség engedélyre, tehát kijöttem ide és annak, aki kéri, átnyújtom” – mondta Lakó-Péterfi Tünde, aki azt sem titkolta el, hogy ennek ellenére tart attól, hogy újabb büntetéssel sújtja a helyi rendőrség.

Ottjártunkkor a szerda déli órákban folyamatosan érkeztek az emberek a szovátai székely népviseletbe öltözött Tündéhez, kértek a kérvényből, aláírták azt, majd visszaadták.

A kérvényt, egyik oldalán magyarul, a másikon románul a marosvásárhelyi ingatlan és piackezelő igazgatósághoz intézték, azzal a „jó szándékkal, a multikulturalitás szellemében”, hogy tegyék lehetővé Marosvásárhelyen a kétnyelvű árcédulák használatát a napi piacokon. A kérvény kitér az október elején történtekre, amikoris Lakó-Péterfi Tündétől megtagadták a kétnyelvű árcímkék kiosztását, illetve meg is bírságolták azok miatt.

Ismerteti azt is, hogy az igazgatóság honlapján olvasható szervezési és működési szabályzata nem tartalmaz semmilyen hivatkozást szabványosított árcédulákra. „A multikulturális potenciál fontos előnyt jelenthet a nemzetközi beilleszkedésben, elősegítheti a turisztikai, gazdasági és kulturális előrehaladást és a befektetők vonzását” – olvasható román és magyar nyelven a kérvényben, amely indoklásában kitér a polgármester által korábban megfogalmazott városfejlesztési tervekre, és a békés magyar-román együttélésre is.

A kérvény aláírói kérik egy olyan irat kibocsátását, amelyben kijelenti a piackezelő igazgatóság, hogy nincs ellenére a kétnyelvűség, tegye lehetővé a kétnyelvű árcédulák használatát, ám amennyiben ezt nem kívánja megtenni, értesítse erről a kérvényezőt. Ha anyagi akadályok miatt az igazgatóság nem tudja a kétnyelvű árcédulák kihelyezését megvalósítani, záros határidőn belül közölje ezt, illetve azt is, hogy melyek azok a területek, amelyeken nem képes megfelelni, és igényelje a kérvényező segítségét.

Lakó-Péterfi Tünde csütörtökön is kint lesz a Színház-téren, ahol még több magánszemély érdeklődésére számít.

Forrás: Maszol.ro

Share this post

PinIt
scroll to top