Nem adja a főteret Nyárádszereda

A székely város tanácsa szerint nem épülhet ortodox templom közterületen. Az egyház szerint övék a telek. A prefektus bírósághoz fordult.

Maros megye prefektusa, azaz a kormánymegbízott beperelte a nyárádszeredai tanács tagjait. Egyenként közel hatezer eurónyi pénzbírságra kötelezné őket, mert az önkormányzat nem hajlandó átadni a Nyárád-menti székely város közterületi leltárából egy főtéri részt, amelyre az ortodox egyház igényt tart, hogy görög keleti templomot építsen.

Az ortodox egyház még a kilencvenes évek elején a nevére íratta a telket, amelyet 1938-ban a görög katolikusoknak adományozott templomépítés céljából Nyárádszereda akkori román polgármestere. A görög katolikus egyházat a kommunizmus idején törvényen kívül helyezték, tagjai többnyire római katolikusok lettek.

A rendszerváltást követően sem a jogaiba visszahelyezett görög katolikus, sem a római katolikus egyház nem tartott igényt a telekre, ám a görög keleti egyház máig tisztázatlan módon íratta a nevére, és bejelentette, hogy a szinte teljesen magyar város főterére templomot épít mintegy harminc román ortodox hívője számára.

Nyárádszereda vezetése szerint a főtér teljes egészében közterület. Ezt egy 2002-es bukaresti kormányhatározat is szentesíti – hangsúlyozta Kerekes Károly jogász, Maros megyei parlamenti képviselő. Erre hivatkoznak a tanács tagjai is, akik a bíróság előtt is küzdenek a főtérért.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kossuth Rádiónak azt mondta: minden segítséget megadnak az önkormányzatnak, és kérték a miniszterelnököt, hogy vegye rá a prefektust a kereset visszavonására.

A bíróság december 5-re ígért döntést az ügyben.

hirado.hu

Share this post

PinIt
scroll to top