Nemzetközi státust kapott a marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér

Nemzetközi státust kapott a marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér – a bizonylat május 11-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, miután a légikikötő átment a minisztériumközi szakbizottság 2011 augusztusa óta tartó „vizsgáján”.

A minősítés azt jelenti, hogy Románia schengeni övezethez való csatlakozásától függetlenül a világ bármelyik országába indíthatnak járatokat – a reptér eddig is nyitott volt a nemzetközi forgalom számára, mostantól azonban maga a légikikötő vált nemzetközivé.

Ştefan Petru Runcan, a Transilvania Repülőtér igazgatója keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a minősítés hozzájárul a marosvásárhelyi repülőtér minőségi javulásához, fontosságához, és a jövőbeli beruházások megvalósításához. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy bár „a státust nem lehet elveszíteni, a repülőtér bezárhat, amennyiben a tervezett fejlesztéseket nem tudják időben megvalósítani”.

Elmondása szerint a légikikötő egyik legsürgősebb beruházása az 1966-ban épített le- és felszállópálya felújítása, amelynek a forgalom megnövekedése miatt folyamatosan romlik az állaga. „A legégetőbb munkálatok összértéke 28 millió euró, amire pályázati pénzekből remélünk fedezetet – magyarázta a sajtónak Ştefan Petru Runcan. Benyújtottunk egy pályázatot az Európai Unióhoz, amelyet ha megnyerünk, 38,9 millió euróból gazdálkodhatunk. Ebből az összegből két százalékos önrészt kell felvállaljon Maros Megye Tanácsa, a reptér felügyelője, ellenkező esetben megyei önkormányzat költségvetéséből kellene megvalósítani a tervezett beruházás, amelyek komoly akadályokba ütköznének, hisz mostoha gyerekként kezel minket az önkormányzat.”

Amíg azonban megjön az uniós pénz, a kifutó legkésőbb június végéig vészfelújításra szorul. A munkálatok ideje alatt, a marosvásárhelyi járatokat átirányítják Kolozsvárra. Egyébként a kolozsvári reptér hasonló munkálatok miatt volt zárva május 7-e s 13-a között. Vasárnaptól a járatok ismét a megszokott rend szerint érkeznek és szállnak fel.

Forrás: Vásárhely.ro

Share this post

PinIt
scroll to top