Nőt a román bankjegyekre!

Az aláírásgyűjtő akció, amely a női személyek bankjegyeken való megjelenítését támogatná Romániában, Marosvásárhelyre is lejutott. A Promenada Mallban ugyanis azon marosvásárhelyiek is hozzájárulhattak kézjegyükkel, akik egyetértenek a kezdeményezéssel.

Az aláírók közül a legtöbben azon a véleményen vannak, hogy Mária királynő lehetne az egyik híres női személyiség, akit a román bankjegyek egyike ábrázolhatna.

Sonia Vlad, önkéntes úgy nyilatkozott, a cél az, hogy a hazai fizetőeszközökön női személyt is feltüntessenek, ezáltal egyenlítve ki a nők jogait. Egyesek azonban kategorikusan ellenzik a kezdeményezést, hiszen úgy vélik, nincsen olyan híres nő, aki ország-, illetve nemzetközi szinten is elismert lenne. Mások pedig nyíltan fogadják az ötletet, és pozitívan állnak hozzá – számolt be Sonia Vlad.

A javasoltak listáján eddig Mária királynő és Ana Aslan orvos áll.

Ioana Roman, helyi tanácsos úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy több olyan neves hölgy is élt, aki tevékenységei által méltó lenne arra, hogy a román bankjegyek egyikén szerepeljen. „Mária királynő egyike lenne azon variánsoknak, amelyet szívesen támogatnék. Örülnék, ha ilyen bankjegyet hordozhatnék a pénztárcámban.” – fogalmazott a helyi tanácsos.

Az aláírásgyűjtő kampány egy európai projekt része, amely többek között a munka piacán kíván egyenlő esélyeket kiharcolni. Az akciót egyébként az ország többi megyéjében is megszervezik.

Fotó: wikipedia

Share this post

PinIt
scroll to top