Novák Csaba Zoltán: a pedagógusokkal és a szülőkkel közösen kell megoldásokat találni az oktatási intézményrendszert érintő változásokra


Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátora azt nyilatkozta kedden, hogy a pedagógusokkal és a szülőkkel közösen kell megoldásokat találni az erdélyi magyar közösség oktatási intézményrendszerét érintő változásokra – tájékoztat a szervezet közleménye.

Fotó: zi-de-zi.ro

“Az idei parlamenti ülésszak egyik legnagyobb megvalósítása, hogy ezentúl sajátos tanterv alapján készített speciális, könnyebb tételekből tanulhatnak és vizsgázhatnak román nyelvből a képességvizsgázók és érettségizők. Továbbá megoldottuk a történelmi magyar egyházak lelkészképzőinek állami finanszírozását, és újból állami támogatásban részesül a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet. Az elkövetkezendőkben is az a célunk, hogy a készülő új tanügyi törvényben megőrizzük az idén elért eredményeket, és ezeket a minőségi oktatást garantáló módosításokkal egészítsük ki” – mutatott rá a közlemény szerint Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátora a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által szervezett Bolyai Nyári Akadémia keretében zajló pedagógus továbbképzőn.

A dokumentum emlékeztet: az RMPSZ 1991-től létezik és tevékenykedik a magyar nyelven történő tanításért, a minőségi oktatásért és nevelésért a romániai közoktatás minden szintjén.

Az eseményen jelen volt az RMDSZ oktatásügyekért felelős államtitkára is, Kovács Irén is.

Forrás: AGERPRES

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!