Novembertől kötelező lesz a szelektív hulladékgyűjtés

Mától, azaz november 1.-től a Környezetvédelmi Őrség gondoskodik a 132-es szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó Törvény betartásáról a megye különböző közintézményeiben.

A mostani ellenőrzések sora egyfajta helyzetfelmérés, tájékozódás, jövőtől azonban nincs pardon: oda kell figyelnünk arra, hogyan gyűjtjük a szemetet. A büntetések akár 1000 lejig is terjedhetnek – figyelmeztet Laurenţiu Cincea, a Környezetvédelmi Őrség főnöke. Egyelőre tehát nincs szó pénzbírságról, az Őrség főbiztosai inkább azt ellenőrzik, milyen stádiumban áll a törvény beiktatása a megyei közintézményekben – nyilatkozta.

A szelektív hulladékgyűjtést előíró törvényt idén szeptemberben vezették be, célja az, hogy felhívja nemcsak a közintézmények, hanem a lakosság figyelmét is arra, hogy ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, sokkal könnyebb azt újrahasznosítani, illetve feldolgozni, így járulva hozzá a környezetvédelemhez.

A közintézmények azonban ellenzik a törvényt, mivel nincs elegendő pénzük arra, hogy az előírt eszközöket –legalább a papír- és műanyaggyűjtő speciális tárolókat – beszerezzék. Mint ismeretes, Marosvásárhely minden lakónegyedében található már egy-egy papír-, műanyag-, üveg-, illetve fémhulladék-gyűjtő állomás, a hatóságok pedig úgy tervezik, 2011-re 25-re növelik az ilyen pontok számát a városban.

Share this post

PinIt
scroll to top