Nyílt levél Markó Bélának

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere nyílt levelet intézett Markó Bélához, miniszterelnök-helyetteshez, amelyben azt kéri a tisztviselőtől, támogassa a tervet, mely szerint Marosvásárhelyen metropolitán egyetemet létesítsenek, az itt működő három állami egyetem egyesítése által.

A döntés annak nyomán született, hogy az oktatási intézmények rektorai a prefektussal és a polgármesterrel közösen erről a témáról tanácskoztak.

A városfő arra kéri Markó Bélát, támogassa Marosvásárhelyet, mint elit oktatási térséget, amely címet a város az idők során szerzett meg és tanusít – olvasható Dorin Florea levelében. A polgármester úgy véli, az egyetemek összevonásával, a magyar és román nyelvű oktatással átértékelődne úgy a marosvásárhelyi egyetemek helyzete, mint maga az egyetemi oktatás színvonala Romániában. Ez pedig nemcsak a jövő generációkat, hanem az itteni egyetemek sorsát is érinti, amelyről a politikusoknak gondoskodniuk kell – indokolta a nyílt levélben Florea.

A levél végén a városfő megbeszélésre hívja meg a miniszterelnök-helyettest, a marosvásárhelyi egyetemek sorsát illetően. Úgy véli, fontos ezt megtárgyalni, és végül döntést hozni, mert csak így maradhatnak erősek továbbra is a marosvásárhelyi felsőfokú oktatási intézmények, és így lehetnek nemcsak a város, hanem Maros megye büszkeségei – nyomatékosít a polgármester.

Hozzátette, biztos abban, hogy a kellő politikai befolyás, valamint a betöltött tisztségből adódó előnyök biztosítani tudják ennek a tervnek a kivitelezését, a Helyi Tanács támogatása mellett.

Share this post

PinIt
scroll to top