A bukarestiek többsége nem tartja korrupciónak a hálapénzt


A bukarestiek több mint 70 százaléka szerint nem minősül korrupciónak, ha egy páciens pénzt vagy ajándékot ad orvosának hálája jeléül – derült ki a román közigazgatási és politikatudományi intézet (SNSPA) szociológusainak felméréséből, amelyet szerdán közölt a liberális hátterű Adevarul című lap.

-A megkérdezettek csaknem 90 százaléka ezzel szemben korrupciónak tekinti azt, ha az orvos igényli a hálapénzt.

Megállapították: a közegészségügyi rendszerben hálapénzt adó bukaresti páciensek átlagosan 34 lejt adnak háziorvosuknak és 270 lejt kórházi kezelőorvosuknak. Műtét esetén a páciensek átlagosan 700 lejt fizetnek a sebésznek, 270 lejt az altatóorvosnak. A kórházi nővéreknek és asszisztenseknek adott hálapénz 30 és 100 lej közötti összeg között változik, annak függvényében, hogy volt-e műtéti beavatkozás a kórházi beutalás idején.

A felmérést végző szociológusok kiszámolták, hogy a bukaresti orvosok tavaly 25 millió eurónyi hálapénzt kaptak, vagyis a fővárosban minden felnőtt több mint 10 eurót fizetett pluszba az egészségbiztosítási hozzájárulásán kívül az orvosi szolgáltatásokért.

“Világos, hogy egy ördögi körben vergődünk. A kötelező egészségbiztosítási hozzájárulásért ingyenes ellátás járna az állami szektorban, de ha kórházba kerülünk, jobbra-balra osztogatjuk a pénzt, mert félünk, hogy elhanyagolnak, mert szégyellünk nem adni, esetleg együttérzésből adunk, mert tudjuk, milyen nevetséges fizetéseket kapnak az orvosok és nővérek, de leginkább azért adunk, mert így szokás, mindenki ad” – vonta le a következtetést Catalin Augustin Stoica szociológus.

A felmérés a válaszadók lakásán, 900 fős reprezentatív mintán, 3,3 százalékos hibahatárral készült – írta az Adevarul.