Veszélyes lehet az egészségre a Romániában is kapható gyógyszer


Veszélyes lehet a Romániában is kapható gyulladáscsökkentő. Amennyiben hosszú ideig és nagy dózisban használják a Diclofenac szívinfarktust és agyvérzést is okozhat.

gyogyszerA figyelmeztetést pont az Európai Gyógyszerügynökség részéről érkezik, szerintük a gyógyszernek súlyos mellékhatásai lehetnek, amennyiben a “fogyasztónak” szív- és érrendszeri betegsége van.

Az orvosok általában azoknak a betegeknek írják fel a Diclofenac-ot, akik krónikus ízületi gyulladásban szenvednek. A szakemberek szerint azonban nem megfelelő diéta mellett, amelyből mellőzni kell a sót, a gyógyszer igen veszélyes lehet.

“A szívbetegségekben szenvedő betegek túlzott lábdagadást észlelhetnek. Ha úgy hagyják, és nem fordulnak azonnal orvoshoz, komplikációk léphetnek fel. A kezeletlen magas vérnyomásnak súlyos következményei lehetnek, akár szívroham is előfordulhat.” – nyilatkozta Daniela Toporan, a Pantelimon Kórház orvosa.

A jelen lévő szabályok értelmében bárki, recept nélkül beszerezheti a gyógyszer, a patikusnak azonban meg kell kérdeznie a vásárlót, hogy szenved-e szívbetegségben.

A Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetése azután érkezik, hogy egy nemzetközi tanulmány rámutat, a magas dózisban és hosszú ideig szedett Diclofenac háromszorossára emelte az szívinfarktusok számát.

Az elmúlt 12 hónapban 9 millió doboz Diclofenac került a román piacra.