Pénzbírsággal büntették az apát, akinek kisfiát bőröndben akarták Afrikából Európába juttatni

A spanyol bíróság 224 eurós pénzbírsággal büntette kedden annak az elefántcsontparti kisfiúnak az édesapját, akit egy bőröndben próbáltak átcsempészni a marokkói-spanyol határon 2015 májusában.

Az ügy annak idején nagy visszhangot váltott ki, a nyolcéves gyereket rejtő bőrönd átvilágításakor készült képek bejárták a nemzetközi sajtót.

Az ügyészség eredetileg hároméves börtönbüntetést kért a gyerek apjára, míg a védelem teljes felmentésért folyamodott.

A keddi bírósági tárgyaláson meghallgatták a kisfiút és az édesapját, aki itt is elismerte: embercsempészeknek fizetett, hogy átjuttassák a gyereket a határon, de arról fogalma sem volt, hogy egy bőröndbe fogják zárni.
A vádnak és a védelemnek a vallomásokat követően sikerül megegyeznie, így a férfi nem kerül börtönbe, a kiszabott pénzbüntetésből pedig csak 92 eurót kell fizetnie, mivel levonják belőle azt az egy hónapot, amíg előzetes letartóztatásban volt 2015-ben.

A kisfiú szülei már évek óta egy spanyol szigeten, Fuerteventurán éltek, és szerették volna hivatalosan Európába hozni Elefántcsontpartról a gyereket, akire ott rokonok vigyáztak.

Hiába kérelmezték hivatalosan, nem kapták meg ehhez az engedélyt, mivel a jövedelmük kevesebb volt, mint amit a jogszabály előír. Az apa akkor egy mosodában dolgozott és 1250 eurót keresett havonta.

Ezután választották az illegális megoldást, embercsempészeknek fizettek, akik azt ígérték, hogy eljuttatják a gyereket Spanyolországba. Azonban a tarajali határátkelőnél a spanyol hatóságok megtalálták a rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatott gyereket.

A fiatal nőt, akinél a bőrönd volt, őrizetbe vették. Egy évig előzetes letartóztatásban volt, majd szabadon engedték, azóta nincs nyoma, noha vele szemben is eljárás zajlik.

A kisfiú az eset után tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban, és visszakerült családjához.

Share this post

PinIt
scroll to top