Rajtra kész a 21. Alter-Native – sajtótájékoztatót tartottak a szervezők


Az utolsó simításokat végzik már a szervezők, hisz pár nap múlva rajtol a 21. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A november 6. és 10. között zajló filmes szemle programjáról és egyéb részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be Sipos Levente fesztiváligazgató.

alter-nativ2013

Amint azt hangsúlyozta, az idei filmmustra egyik különlegessége az évek óta megszokott helyszínnel kapcsolatos, a fesztivál szerves részét képezi ugyanis annak a több hónapon át tartó rendezvénysorozatnak, amelyet a Kultúrpalota építésének 100. évfordulója alkalmából szervez a Maros Megyei Tanács. Így a kínálatban több olyan programpont is szerepel majd, amely a város szimbólum értékű épületével és annak jeles ünnepével kapcsolatos.

Sipos Levente elmondta, idén 60 rövidfilm versenyzik a fesztivál nagydíjáért. Összesen 874 alkotást neveztek be a versenyre, amelyek közül végül 717 jutott el a szervezőkhöz. Ezekből válogatta össze az előzsűri a 11 órás versenyprogram anyagát. 53 országból érkeztek alkotások, és végül 26 ország képviselteti magát a fesztiválon. A szervezők szerint különösen sok jó alkotás érkezett animációs film kategóriában: bár mindössze 101 animációt nézett végig az előzsűri, ebből 27-et be is válogatott a versenyprogramba, amelyet 23 kisjátékfilm, valamint 5-5 dokumentum- és kísérleti film egészít ki.

Hogy teljes legyen az élmény, idéntől a 8×4,5 m-es vetítővászon lehetővé teszi a széles vásznú formátumra való áttérést, és a teljes versenyprogramot HD minőségben nézheti végig a közönség.

A fesztivál díjnyertes alkotásairól nyolctagú ítélőbizottság dönt majd. Ennek tagjai: Halil Efrat (Izrael) filmrendező, vágó, Gergely Zsuzsa újságíró, a Kolozsvári Rádió művészeti műsorának szerkesztője, Mihai Mardare teatrológus-filmológus, Miklauzic Bence (Magyarország) filmrendező, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, Paul Negoescu filmrendező, producer, a bukaresti “I.L. Caragiale” Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanársegédje, az Európai Filmakadémia tagja, a Timishort Filmfesztivál alapító tagja, Papp Gábor Zsigmond (Magyarország) Balázs Béla-díjas filmrendező, Chaim Sharir (Izrael) producer, az Európai Filmakadémia tagja és Radovan Sibrt (Csehország) filmrendező, producer.

A versenyfilmek mellett játékfilmekből sem lesz hiány a fesztiválon, idén is több olyan alkotást nézhet meg a közönség, amelyek fontos díjakat, elismeréseket nyertek rangos külföldi fesztiválokon. Ezek közé tartozik a Călin Peter Netzer rendezte, A gyermek fekvése (Pozitia copilului) című film is, amely idén – első román filmként – elnyerte az Arany Medve díjat a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Emellett ezt az alkotást nevezte Románia a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díj versenyében. Hasonlóan nagy sikernek örvendett Fliegauf Benedek Csak a szél című drámája, amelyet tavaly nevezett Magyarország Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és amely a Berlinálé nagydíjával is büszkélkedhet.

A szervezők hangsúlyozták, az idei Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál tisztelegni kíván az erdélyi színjátszás nagy mestere, Lohinszky Loránd emléke előtt. Az idén júniusban 89 évesen elhunyt érdemes művész és egyetemi tanár nevéhez számtalan nagy színházi és filmalakítás fűződik. Utóbbiak közül három elevenedik meg a szemlén, amely az Apám néhány boldog éve, A Mándy-hagyaték, és a Nincs idő című filmeket foglalta bele programjába.

A filmek mellett a minőségi zene is elengedhetetlen velejárója az Alter-Native-nak. Idén a Szokolay Dongó Balázs – Both Miklós Duó (Magyarország) népzenét és népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik a közönségnek, Luiza Zan és Gáspár Álmos (Románia) flamenco- és dzsessz- előadással lép a Kultúrpalota színpadára, de a magyarországi Alapi Bandnek, és a nagyváradi Hakeshet Bandnek is tapsolhat a közönség. Utóbbiak klezmer zenét játszanak, fellépésük aprópójául pedig az (is) szolgál, hogy 2013-ban Izrael a fesztivál díszmeghívottja.

Amint azt a szervezők megerősítették, a jegyek és bérletek ára nem változik tavalyhoz képest: a jegyekért 15, az öt napra szóló bérletért pedig 40 lejt kell majd fizetni.

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál partnerei: a Maros Megyei Tanács, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Izrael bukaresti nagykövetsége, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, az Ifjúsági és Sportminisztérium, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.