A Régi Városháza titkait ismerhették meg a Maros Megyei Tanács nyílt napjának látogatói


Több mint 300-an vettek részt tegnap a Maros Megyei Tanácsnál szervezett Nyitott Kapuk Napján, a legfiatalabb látogató 10 éves volt, a legidősebb 82. A Maros Megyei Prefektúrával és a Maros Megyei Múzeummal partnerségben szervezett esemény célja az volt, hogy az érdeklődők számára bemutassák a megyei önkormányzat működését, illetve a megyei tanács székhelyéül szolgáló műemlék épületet.

A Régi Városháza titkait ismerhették meg a Maros Megyei Tanács nyílt napjának látogatói

A Nyitott Kapuk Napjának időpontja, május 16-a egy szimbolikus dátum, mivel 112 évvel ezelőtt ezen a napon hagyta jóvá az akkori tanács a Városháza építését.

„A nyílt nap egy jó alkalom volt arra, hogy a megye lakosai megismerhessék a Városháza épületének titkait, és azt hiszem, hogy ez sok embert érdekel, hiszen a Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Prefektúra székhelye, a Régi Városháza, Marosvásárhely és Maros megye egyik emblematikus épülete. Emellett az is fontos számunkra, hogy a lakosokkal megismertessük a közalkalmazottak mindennapi munkáját. Az önkormányzatokat közelebb kell hozni a lakossághoz, és ehhez egy közvetlen kapcsolatot kell kialakítani a polgárokkal. Úgy gondolom, a közigazgatási intézményeknek több erőfeszítést kell tenniük, hogy tájékoztassák a lakosságot az intézményekben folyó munkáról” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A Régi Városháza titkait ismerhették meg a Maros Megyei Tanács nyílt napjának látogatói

A nyílt napon a megyei tanács tevékenységének bemutatása mellett a látogatók érdekességeket hallhattak arról, hogy hogyan működött a helyi közigazgatás a XX. század elején, illetve megismerhették a Régi Városháza építésének történetét.

A vezetett sétát követően az érdeklődőknek lehetőségük volt arra is, hogy felmenjenek a városháza tornyába, és meglátogassák a Bernády György munkásságát bemutató kiállítást a Kultúrpalotában.