Román, magyar, német és latin nevű helységnévtáblákat helyeznek ki Kolozsvár bejárataihoz


Román, magyar, német és latin nyelvű helységnévtáblákat helyeztet ki Kolozsvár bejárataihoz a városvezetés – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Emil Boc polgármester.

Román, magyar, német és latin nevű helységnévtáblákat helyeznek ki Kolozsvár bejárataihoz

Emil Boc kifejtette, a helyes, és a város történelmét, valamint multikulturális jellegét hűen tükröző feliratok leszögezéséhez a Babeş-Bolyai Tudományegyetem történészeinek szakvéleményét kérte ki. Ennek alapján a város bejáratainál a Cluj-Napoca, Kolozsvár, Klausenburg, valamint egy másik táblán a Hadrianus római császár idejét idéző ‘Municipium Aelium Napocense Ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138)’ felirat fog szerepelni.

Az elöljáró szerint az utóbbi tábla a város történelmét, az előbbi pedig Kolozsvár multikulturális jellegét hirdeti, és ezzel a megoldással az a célja, hogy a kolozsvári közösség ne szakadjon ketté, hanem egységben éljen. ‘Ez korunk európai szellemiségű megoldása’ – tette hozzá Boc.

A Kolozs megyei törvényszék február 21-ei döntésében helyt adott a Minority Rights egyesület kérésének, és kötelezte Emil Boc polgármestert, hogy a helységnévtáblákon magyarul is feltüntessék a város nevét.

Forrás: AGERPRES

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!


Comments Closed